Barroso pledeaza pentru un consens innoit asupra largirii

Vineri, 15 Decembrie 2006, ora 10:15
867 citiri

Presedintele Comisiei Europene, JosA© Manuel Barroso, a estimat necesar un "consens innoit" asupra extinderii intre cei 25, la sosirea sa joi la summitul european de la Bruxelles. "Fiind vorba de largire, sper ca vom avea timp pentru discutii fructuoase despre de ce avem nevoie de largire si de ce trebuie sa procedam la aceasta intr-un mod care va intari Uniunea Europeana", a explicat Barroso.

Principalul punct la ordinea de zi a acestui summit al celor 25, care va ura oficial bun venit Bulgariei si Romaniei ca noi membre de la 1 ianuarie 2007, este de a clarifica conditiile oricarei noi extinderi a UE dupa intrarea Croatiei, asteptata cel mai devreme in 2010.

In fata unei opinii publice tot mai reticente, mai ales in tarile fostei UE cu 15 membri, cei 25 urmeaza sa se inteleaga asupra unei definitii a "capacitatii de absorbtie" a UE, care ar urma sa fie luata in consideratie in viitor pentru a accepta intrarea unui nou stat membru. O alta conditie implicita a viitoarelor largiri este o solutie la impasul institutional provocat de respingerea proiectului de Constitutie in Franta si in Olanda in 2005.

Potrivit primului-ministru luxemburghez, Jean-Claude Juncker, care a vorbit imediat dupa Barroso, "problema cea mai importanta este de a sti daca vrem sa avansam cu noi largiri fara a fi creat un nou dispozitiv institutional, sau daca vrem o casa aranjata cu acordul complet al locuitorilor sai".

Rador