Basescu explica Guvernului de unde sa scoata bani pentru cresterea salariilor si pensiilor

Marti, 03 Decembrie 2013, ora 18:59
1951 citiri
Basescu explica Guvernului de unde sa scoata bani pentru cresterea salariilor si pensiilor

Presedintele Traian Basescu a explicat, intr-o conferinta de presa, concluziile in urma intalnirii pe care a avut-o marti cu premierul Victor Ponta, ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, pe tema anularii accizei suplimentare la carburanti.

Potrivit sefului statului, exista resurse pentru a acoperi cresterile salariale si pensiile promise de Guvern, altele decat acciza suplimentara la carburanti: din excedentul de buget de la Ministerul Dezvoltarii controlat de Liviu Dragnea.

Declaratia vine

Business24 a prezintat cele mai importante declaratii ale presedintelui in format LIVE TEXT:

- Am fost de acord cu aceasta intalnire in speranta ca putem discuta pe tema cresterii accizei la combustibil, pe care o consider extrem de daunatoare, atat din perspectiva reluarii cresterii consumului, cat si a cresterii preturilor pentru populatie si companii. Vor fi in mod cert afectati cei cu veniturile cele mai mici, intreprinderile familiale, intreprinderile mici si mijlocii. Vor fi cresteri la alimente, la pretul de transport din aceasta acciza suplimentara.

- Parerea mea este ca, urmarind declaratia premierului, el nu a inteles ce am discutat. A crezut ca am discutat despre buget si noi am discutata despre accize. Nu pun sub semnul intrebarii capacitatea de a aproba un buget si nici ei.

-Am precizat in discutiile pe care le-am avut ca sustin fara rezerve, si sunt resurse in buget si pentru indexarea pensiilor si pentru cresterea salariului minim pe economie. Sustin fara rezerve cresterea venitului minim garantat. Bugetul are resurse pentru toate aceste. Prin renuntarea la introducerea accizei suplimentare, resursele cu care se diminueaza bugetul trebuie luate de la excesul din bugetul Ministerului Dezvoltarii, la domnul Dragnea. 1,5 miliarde de la domnul Dragnea trebuie taiate si 600 de milioane de la serviciul datorii, deci 2,1 miliarde fata de 2,28 miliarde cat s-ar obtine prin acciza.

- De ce insist sa se faca taierile de la domnul Dragnea? Pentru ca acestia sunt bani electorali folositi pentru a mobiliza primarii la alegeri. De ce mi se pare exces nejustificat: in buget sunt inscrise trei programe: Modernizarea Satului, Regenerare Urbana si Infrastructura Regionala si Judeteana. Toate aceste programe au resurse din fondurile comunitare.

- Refuzul meu de a semna memorandumului nu are nici o semnificatie de a mentine acordul cu FMI.

-Propagandistii au mai lansat o teorie - se pierde top-up-ul. Pe fondurile de coeziune, UE finanteaza cu 85% proiectele. La negocierile noului buget, eu am sustinut ca tarile care au acord cu FMI si UE sa mai primeasca 10% contributie europeana, de la 85 la 95. Acest top-up de zece procente nu poate fi anulat decat daca se anuleaza acordul dintre Fond si UE si Romania.

- Dar nu se pune problema anularii acordului pentru ca nu am iesit din parametrii stabiliti, ramane in deficit si marjele de inflatie. Din contra, masura propusa de mine va reduce inflatia.

- In aceste conditii, punctul de vedere al premierului a ramas inflexibil, a sustinut ca introduce acciza, si eu l-am informat ca imi voi sustine punctul de vedere prin mijloacele constitutionale legale, adica voi intoarce bugetul la Parlament, cu propuneri precise de unde sa se taie bani, pentru a ramane in deficitul stabilit si sa nu marim fiscalitatea pe energie.

- Cu ocazia negocierii bugetului, am mai obtinut o facilitate: ca TVA sa fie eligibil. Va fi platit tot din bani europeni ca sa nu mai cauzam probleme constructorilor.

- Eu imi fac datoria morala ca presedinte, vazand ca pe spinarea romanilor se acumuleaza in buget bani pentru clientela politica, dar nu voi putea sa am decat actiunile legale, trimis buget la parlament si eventual, daca vor fi situatii, sa-l atac si la Curtea Constitutionala, dar atat. Eu nu pot impune prin alte mijloace Guvernului sa renunte la OUG de modificare a Codului Fiscal sau dupa retrimiterea bugetului la Parlament, cand sunt obligat sa-l promulg, daca nu-l atac.

- Indiferent ce masuri voi lua, de la 1 ianuarie se vor plati si salariile si pensiile, Romania nu ramane fara buget, ci executa bugetul anului trecut. Daca, sa presupunem, bugetul nu e gata si Guvernul are nevoie de asistenta, pot sa-i invat cum sa faca sa plateasca si indexarile, si cresterea salariului minim, si banii pentru dascali, si cresterea indemnizatiei pentru medicii rezidenti, respectand legea, si fara buget aprobat in Parlament.

- Insa nu imi poate cere nimeni sa-mi insusesc o masura care, sunt convins, va avea acelasi efect pe care l-a avut cresterea TVA de la 19 la 24% in 2010. Atunci nu aveam bani, Romania era destabilizata, acum Romania e stabila macro si e pacat sa afectezi si oamenii si companiile si sa reduci si consumul.

#acord FMI Basescu, #buget Romania Basescu, #declaratii Basescu buget , #Stiri Guvern