Basescu: Redeventele nu se pot modifica dar pot fi marite alte taxe. E treaba Ministerului de Finante

Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 09:37
1151 citiri
Basescu: Redeventele nu se pot modifica dar pot fi marite alte taxe. E treaba Ministerului de Finante
Foto: fanatik.ro

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca redeventele nu pot fi modificate, ele fiind calculate in functie de marimea zacamantului si dupa o metodologie extrem de complicata, dar a explicat ca Ministerul de Finante ar fi putut modifica alte doua taxe care expira la 1 ianuarie 2015.

"Am inteles ca asta il framanta pe domnul prim-ministru Victor Ponta, stabilitatea fiscala, sa nu deranjeze prin modificarea redeventelor companiile. Eu vreau sa-l atentionez ca nu poate modifica redeventele si trebuie sa inteleaga foarte bine cum functioneaza aceste mecanisme. Redeventele sunt stabilite de legea petrolului si gazelor si ele au niste matrici de calcul, dar care pleaca, in principiu, de la marimea zacamantului si au valori intre 3% din valoarea titeiului sau a gazului extras pana la 13,5%, repet, in functie de marimea zacamantului, dar mai exista in spate si o metodologie extrem de complicata. Ca sa modifici redeventele, trebuie sa te adresezi tuturor celor 44 de concesionari care sunt pe teritoriul Romaniei si trebuie sa obtii acordul tuturor", a declarat, joi, Traian Basescu, transmite Mediafax.

Seful statului a mai spus ca, pe de alta parte, Guvernul poate modifica alte doua taxe.

"Mai sunt doua taxe, una este suprataxa pentru gaze, generata de liberalizarea pretului la gaze pentru industrie si a doua este taxa pentru resurse minerale. In mod normal aceste doua taxe trebuie sa dispara la 1 ianuarie 2015. Guvernul a explicat astazi cum mentine redeventele. Nu redeventele le mentine, ca astea sunt in lege, nu are cum sa umble la ele fara acordul tuturor celor 44 de concesionari de perimetre. Dar poate umbla la aceste doua taxe: suprataxa pentru gaze si taxa pentru resurse minerale. Ele teoretic trebuie sa dispara la 1 ianuarie. Guvernul le poate mentine numele si sa le mareasca, pentru ca taxele sunt problema Guvernului, se aplica tuturor, fara sa fie nevoie sa negocieze cu ei sau poate anula cele doua taxe si sa instituie o alta taxa care sa le inglobeze pe amandoua si sa mai puna si ceva peste pentru a creste veniturile bugetului", a explicat Basescu.

Totodata, el a precizat ca aceasta era treaba Ministerului de Finante.

"Ca sa clarificam si cine trebuia sa faca treaba asta - Ministerul de Finante. Este treaba Ministerului Finantelor, pentru ca el administreaza Codul Fiscal, iar aceste taxe se gasesc in Codul Fiscal nu in acordurile de concesiune. Deci, taxele sunt o optiune a unui stat, nu trebuie negociate cu nimeni, spre deosebire de redevente, care necesita discutia cu toti concesionarii", a spus Basescu, subliniind ca UE nu permite redevente diferite pentru concensionari diferiti.

"Singura modalitate si modalitatea corecta si, mai ales, modalitatea la care se astepta toata piata, toti stiau ca de la 1 ianuarie 2015 se va introduce o alta taxa, simultan cu scoaterea celor doua despre care v-am vorbit mai inainte. Premierul spunea astazi <>. Nu! Asa creeaza instabilitatea, pentru ca toata piata a asteptat sa stie care va fi taxa pe urmatorii zece ani, de la 1 ianuarie 2015. Or, acum se amana cu un an, iar planurile lor de afaceri nu vor putea fi facute. Vor sta inca un an in asteptare sa vada care vor fi aceste taxe care se adauga la redevente si impotriva carora companiilor nu pot lucra, pentru ca taxa exprima vointa statului", a afirmat Basescu.

Presedintele a precizat ca Ministerul de Finante trebuia "sa ia in mana Codul Fiscal si sa vada ce face cu el in timp util". "Am vazut declaratii de genul: <> Dar cine te-a pus frate s-o faci la 3 decembrie? Se dezbate public de cel putin un an de zile ca la 31.12 expira actualul sistem de taxe si ca trebuie inlocuit cu alte solutii", a mai spus Traian Basescu.

Sistemul de redevente pentru sectorul petrolier nu va mai fi modificat pentru anul viitor, ci mentinut cu aceleasi taxe, urmand ca o noua formula sa fie gandita ulterior, potrivit ministrului-delegat pentru Buget, Darius Valcov.

"Se va prelungi pentru anul viitor actualul sistem", a spus, miercuri, Darius Valcov.

Decizia Guvernului de a prelungi actualul sistem de redevente petroliere si nu de a-l schimba pentru mai multi bani la buget este argumentata de premierul Ponta cu faptul ca nu pot fi operate modificari "peste noapte".

"Se vorbeste foarte mult de redevente pentru resursele naturale si eu cred ca Romania trebuie sa aiba un sistem modern, european de redevente, dar cum ar fi sa le adoptam prin ordonanta de urgenta azi si sa se aplice de la 1 ianuarie ? Ce mare companie din energie care investeste miliarde de euro va spune <>", a afirmat, miercuri, Ponta, invocand necesitatea de a fi asigurata predictibilitatea.

Aflat la Viena in ianuarie 2013, Ponta sustinea ca Guvernul intentioneaza sa majoreze nivelul redeventelor percepute producatorilor de petrol si gaze mai devreme de anul 2015 si ca a discutat pe aceasta tema cu cu managerul general al OMV, proprietarul companiei Petrom, iar ministrul delegat pentru Energie de atunci, Constantin Nita, spunea ca redeventele vor ajunge la nivelul din Uniunea Europeana, "undeva la 20-30%, cel putin".

La randul sau, presedintele Agentiei Nationale de Resurse Minerale (ANRM) anunta ca nivelul redeventelor percepute de stat pentru productia de petrol si gaze nu va creste spectaculos in noua legislatie in domeniu, dar va fi diferentiat in functie de tipul zacamantului din care sunt extrase hidrocarburile.

Ulterior, in vara aceluiasi an, Ponta anunta ca Guvernul intentioneaza sa infiinteze un fond special in care sa fie varsate toate redeventele incasate de stat pentru noile exploatari de surse energetice si care sa fie folosit pentru obiective decise politic, precum constructia de autostrazi sau informatizare.

Premierul a continuat si ulterior sa anunte ca Guvernul discuta cu reprezentantii companiilor petroliere despre un nou sistem de redevente "la media europeana, dar care sa nu descurajeze investitiile prin perceperea unor taxe prea mari", asigurand ca proiectul va fi lansat in dezbatere la inceputul anului 2015.

El preciza, in vara acestui an, ca Guvernul lucreaza impreuna cu expertii Bancii Mondiale la un sistem de redevente diferentiat privind exploatarile terestre si cele maritime si explica faptul ca noua lege a redeventelor va fi aplicabila oricaror noi contracte de concesiune.

In ceea ce il priveste, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, afirma ca, daca va fi intrebat, va comunica ANRM si Ministerului Finantelor sa ia o decizie privind noile redevente la petrol si gaze "dupa alegerile prezidentiale".

Pe tema redeventelor, Ponta a avut numeroase discutii, inclusiv in Statele Unite, la Houston, cu reprezentantii companiilor ExxonMobil si Halliburton, din sectorul petrolier.

Bugetul de stat incaseaza anual redevente miniere si petroliere care se cifreaza in jurul sumei de un miliard de lei.

Principalele companii din sectorul petrolului si gazelor din Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol (detinuta de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) si Romgaz Medias.

Productia de gaze este asigurata in proportii aproape egale de Romgaz si OMV Petrom. OMV Petrom este singura companie care extrage titei, avand acest drept prin contractul de privatizare catre grupul austriac OMV, in 2004.

#Traian Basescu modificare redevente, #redevente calculate marime zacamant , #Stiri Guvern