Obiectiile lui Fenechiu au pus paie pe foc la discutiile despre bugetul Transporturilor

Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 08:22
1365 citiri
Obiectiile lui Fenechiu au pus paie pe foc la discutiile despre bugetul Transporturilor

Bugetul Ministerului Transporturilor a fost aprobat, joi seara, in Comisiile parlamentare de buget, in cuantumul propus de Guvern, dupa dispute care au determinat supendarea discutiilor timp de o ora, legate de un amendament al deputatului PNL Relu Fenechiu la care liberalul a renuntat in final.

Disensiunile au fost generate de un amendament sustinut de Fenechiu in cazul refacerii studiului de fezabilitate pentru Autostrada Iasi - Targu Mures.

Presedintele Comisiei de buget, Cosmin Nicula, a suspendat pentru aproximativ o ora lucrarile celor doua Comisii reunite pentru o pauza de consultari cu deputatul PNL Relu Fenechiu, ministrul Bugetului Liviu Voinea, secretarul de stat al Ministerului Finantelor, Gheorghe Gherghina si secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Manuel Donescu.

Deputatul PNL a sustinut la prezentarea amendamentului sau ca vizeaza refacerea studiului de fezabilitate pentru autostrada Iasi - Targu Mures, deoarece studiul de fezabilitate realizat initial a iesit la o valoare exagerata care ar putea fi redusa la jumatate.

"Eu propun ca tot in acest an sa facem licitatia si sa alocam banii pentru asistenta tehnica pentru elaborarea documentatiei tehnico-economice in vederea realizarii acestei autostrazi. Documentatia tehnico-economica are rolul de a pregati parteneriatul public-privat pentru realizarea acestei autostrazi, legea parteneriatului public-privat este in Camera Deputatilor ca si camera decizionala si la anul cu siguranta va fi operationala, asa incat in anul 2015 din cei 7 euro-centi pe care Guvernul i-a propus sa-i utilizeze pentru dezvoltarea infrastructurii sa incepem construirea acestei autostrazi", a spus Fenechiu.

El a mentionat ca in forurile de conducere ale PNL s-a decis promovarea acestui amendament, sustinut public inclusiv de presedintele partidului, Crin Antonescu.

Deputatul PNL a mai precizat ca prin amendamentul propus nu se afecteaza cu nimic deficitul bugetului de stat.

Ulterior, ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, a anuntat ca nu sustine amendamentul lui Fenechiu si nu sustine "niciun amendament legat de Targu-Mures - Iasi". El a afirmat ca dezbaterea amendamentului ar incalca trei legi in vigoare, mentionand ca in acestea se precizeaza ca nu se pot aloca bani pentru studii de fezabilitate realizate deja in ultimii cinci ani.

Voinea a mai precizat ca proiectul in cauza nu a fost considerat unul prioritar, intrucat ministrul Transporturilor nu a transmis Ministerului de Finante acest obiectiv de investitii ca prioritar.

"Acest nou studiu de fezabilitate ar trebui sa fie aprobat de unitatea de evaluare a investitiilor publice din Ministerul Finantelor. Ca urmare sunt trei texte clare de lege pe care aceasta propunere le incalca. Asta nu inseamna ca nu poate fi luat in discutie, dar nu in acest moment si nu in acest cadru", a mai spus Voinea.

La randul sau, in replica, Fenechiu a acuzat Guvernul de faptul ca s-ar incalca normele democratice.

"A-mi spune mie un ministru, in Camera Deputatilor, ca bugetul il face Guvernul si nu Camera Deputatilor mi se pare un grav atac la democratia din aceasta tara (...) Sunt total de acord ca nu se poate face un alt studiu de fezabilitate, de aceea eu propun doar o modificare a studiului de fezabilitate, care costa cate sute de mii de euro si care sub nicio forma nu este interzis de niciun fel de lege (...) Nu ministrul Transporturilor, nu ministrul de Finante, ci Parlamentul decide unde se fac investitiile romanilor, sa fie clar, pentru ca altfel nu ar mai avea niciun sens sa votam ceva aici", a afirmat Fenechiu.

Amendamentul promovat de deputatul PNL prevedea: "Se aloca suma de 60.000 mii lei pentru finantarea obiectivului de investitii <>". Ca sursa de finantare, in amendament se preciza drept sursa de finantare POS Transport si fonduri bugetare.

In cele din urma, Fenechiu a anuntat retragerea amendamentului. "Vrem sa vedem imediat in prima zi de dupa legea bugetului ca in anexa, in fisa proiectelor cu finantare europeana va exista acest proiect", a sustinut deputatul PNL.

In final, bugetul Ministerului Transporturilor a fost aprobat in cuantumul propus de Guvern, respetiv de 6,46 miliarde de lei, in crestere cu 6,4% fata de acest an.

Discutiile pe tema bugetului vor continua vineri la Comisiile parlamentare.

#buget Ministerul Transporturilor, #buget ministere 2014, #propuneri guvern buget , #Stiri Guvern