Bulgarii si romanii - europeni, in cele din urma

Joi, 08 Februarie 2007, ora 03:03
1137 citiri

A trecut o luna de cand Bulgaria si Romania au aderat la Uniunea Europeana, insa subiectul privind care din cele doua tari este mai pregatita nu s-a estompat inca.

Cu siguranta, vecinii vor continua sa se compare. Deocamdata, un tur prin Romania si Bulgaria si o comparatie intre Sofia si Bucuresti ne duc cu gandul ca ambele state au fost admise in familia europeana din compasiune, intr-o anumita masura. Cel putin impresiile mele sunt de asemenea natura.

Primele similitutini

In linii generale, Bulgaria si Romania au probleme destul de asemanatoare si, in pofida avantajelor la anumite criterii si a dezavantajelor la altele, rezultatul, in ansamblu, este mai degraba unul de egalitate. Asemanarile incep chiar de la aeroporturile din Sofia si Bucuresti. Ambele se extind, iar machetele viitoarelor terminale sunt puse la vedere. La iesire, asemanarile continua pentru calatori: catre vizitator se indreapta imediat cativa barbati cu propuneri pentru un transport cu taxiul. Spre deosebire de colegii lor din Bulgaria, romanii, insa, si-au pus obligatoriu la vedere un ecuson cu nume, fotografie si informatii privind compania pentru care lucreaza.

Asemanarile continua pe drumul de la aeroport catre centru. La Bucuresti, ca si la Sofia, se construieste zdravan. Rasar unul dupa altul centre de afaceri, hipermarketuri, vile si complexe comerciale acoperite. In Romania, reabilitarile de drumuri sunt multe, se lucreaza serios si la construirea catorva autostrazi. Potrivit colegilor romani, si aici, in ceea ce priveste construirea autostrazilor, au existat scandaluri, acestea fiind atatate periodic in functie de conjunctura politica.

Prima impresie privind Bucurestiul este ca traficul, de asemenea, e la fel de aglomerat ca cel din Sofia, dar in capitala Romaniei masinile sunt mult mai multe. Cu toate ca ambuteiajele sunt dificile, te poti misca destul de repede, ceea ce se datoreaza arterelor largi de circulatie ce taie orasul in lung si in lat. Comparativ cu unele dintre acestea, bulevardul Tar Boris III din Sofia, care pentru perceptia noastra este mare, pare a fi un drum de cartier. Deseori, pe cele doua parti ale bulevardelor exista case destul de vechi, ceea ce sugereaza faptul ca responsabilii cu urbanismul de la Bucuresti au prevazut din timp tipul de comunicatii ce va fi necesar orasului, clarviziune care, evident, a lipsit la noi.

Cultura rutiera

Romanii se pot lauda si cu o cultura mai europeana in ceea ce priveste sofatul, intrebuintand claxoanele masinilor foarte rar si oprindu-se obligatoriu la toate trecerile de pietoni, in momentul in care omul pune piciorul pe zebra. Trebuie sa recunosc cinstit ca, cu mare neincredere si cu inima indoita, am traversat pe zebra un bulevard cu noua benzi, departe de cel mai apropiat semafor. Nici un sofer nu si-a permis insa sa ma claxoneze, toti au asteptat supusi sa traversez. Parerea mea este ca la Bucuresti semnele rutiere sunt mult mai multe decat la Sofia, neavand caracteristica tipic bulgareasca de a lipsi exact in intersectiile-cheie din drumul dvs.

Indicatoarele sunt, de asemenea, prezente, la Sofia aceste cantitati fiind necunoscute, acest lucru fiind valabil si pentru drumurile interurbane. Pe de alta parte, parcarea pe trotoar nu este un fenomen necunoscut, dar nicaieri nu am vazut o masina oprita astfel incat sa impiedice trecerea normala a pietonilor. Circulatia pe sinele de tramvai este mai degraba o exceptie, nu o practica, cum este la noi. Starea pavajului pe drumurile de categoria I si II este cu o idee mai buna decat la noi, cel putin in Transilvania, unde am vazut cum stau lucrurile, dar este inca departe de normele europene, in general. Curatenia, de asemenea, este la un nivel ceva mai bun.

Mitul distrus

De multe ori, la noi se aminteste de experienta inaintata a Bucurestiului privind rezolvarea problemei legate de cainii vagabonzi. Intr-o legenda se povestea cum primarul orasului a dispus distrugerea lor in masa si trimiterea ca hrana pentru lupii de la gradina zoologica. Sincer vorbind, nu stiu in ce masura aceasta istorisire este adevarata, dar, in prezent, la Bucuresti, caini vagabonzi exista, iar acestia nu sunt putini. Plimbandu-ma dimineata prin cel mai mare parc al orasului - Herastrau (care se afla in partea nordica a orasului, in apropiere de copia locala a Arcului de Triumf) m-am nimerit langa o haita destul de impresionanta, care, din fericire, nu mi-a acordat atentie.

Se pare ca in intreaga tara sunt destui caini, pentru ca nu am vazut niciunde altundeva atat de multi caini calcati de masini ca pe drumurile din Romania. Aici e momentul sa se spuna ca, cel putin in opinia mea, satele din Romania, in special in centrul tarii, sunt mult mai frumoase decat ale noastre si parca mult mai animate. Casele sunt intretinute, busericile numeroase le confera un aer european, iar strazile sunt aproape taiate.
In ceea ce priveste hrana, cu romanii avem gusturi similare si o bucatarie asemanatoare. In timpul sederii mele la Bucuresti am incercat micii locali, supa de vitel, gratar de porc si de pui. Daca va comandati castraveti, telina si sunca in limba bulgara, va inteleg fara probleme, pentru ca cuvintele in romana sunt aceleasi. La fel ca bulgarii, romanii au, de asemenea, traditii destul de indelungate in productia de vin, tuica (in Romania in special din fructe) si bere (ei cred ca a noastra este mai buna).

Drapelul albastru cu stelute

Un alt lucru care nu are cum sa nu va sara in ochi este abundenta de drapeluri UE in locurile cele mai neasteptate. Prezenta acestora pe cladirile administrative si la intrarea in marile firme este un lucru normal, dar acestea pot fi vazute la intrarea intr-o inchisoare, in fata unor case destul de darapanate de la tara, dar si pe masini. Romanii, mult mai mult decat noi, isi exprima mandria si bucuria privind aderarea la Europa, dar, in acelasi timp, sunt departe de slugarnicie. In Herastrau va intampina statuia lui Charles de Gaulle, iar coltul european din acest parc consta intr-o zona deosebit de placuta cu banci, coloane si o iluminare deosebita. In centrul acesteia exista un cerc din marmura cu personalitatile europene si un pilon cu drapelul Uniunii Europene. In jurul postamentului, intr-un cerc, sunt insirate busturile mari din bronz (nu stiu cum de nu s-au atins de ele romii locali) ale personalitatilor care au contribuit cu ceva la europenizarea Romaniei si la adera
rea europeana care a urmat. (sic!!!)

Moralul

Cateva ore de comunicare cu romanii sunt suficiente pentru a realiza ca ei sunt mandri de ceea ce sunt si de lucrurile pe care le-au realizat. Cu toate ca sunt gazde amabile, in anumite momente puteti simti ca pe bulgari ii percep ca pe niste vecini buni, dar ca pe o tara ceva mai putin dezvoltata decat a lor. Tin insa cont si de plusurile noastre.

Care sunt motivele pentru care ne invidiaza

Unul din lucrurile pentru care romanii ne invidiaza este starea statiunilor de pe litoralul bulgaresc al Marii Negre. Fiecare persoana care a fost de curand la noi remarca ca hotelurile sunt mult mai noi, mai luxoase si mai confortabile, in timp ce pe litoralul lor atmosfera socialista inca nu si-a luat talpasita. Surprinzator, nici unul din interlocutorii mei nu s-a plans din cauza constructiilor de pe litoral, dar subliniau cu placere cat este de rentabil sa-ti petreci un concediu la Nisipurile de Aur sau la Slancev Briag. Numeroasele cafenele si restaurante de la noi ii impresioneaza, de asemenea; eu am fost insa uluit de laudele privind atmosfera din zonele pietonale ale Sofiei si privind placerea de a te plimba prin Sofia. Personal, prefer plimbarile prin Bucuresti, dar probabil acesta este un exemplu tipic al tendintei oamenilor de a subestima ceea ce au si a de a vedea intr-o lumina mai buna ceea ce detin ceilalti. Ce mai, Sofia si Bucuresti sunt capitale europene.

Sursa: Rador