Cadastrul general necesita un 1 miliard de euro si inca 600 de angajati

Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 12:22
1867 citiri
Cadastrul general necesita un 1 miliard de euro si inca 600 de angajati
Foto: map-cadastru.ro

Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara va cheltui pana in 2023 circa 1 miliard de euro pentru realizarea cadastrului general, urmand sa infiinteze in acest scop inca 600 de posturi, adica 20% din personalul actual.

Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) a lansat in dezbatere publica proiectul de Hotarare de Guvern privind aprobarea Programului national de cadastru si carte funciara (PNCCF) pentru perioada 2014 - 2023 si modificarea Regulamentului de organizare si functionare a Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, aprobat prin HG 1288/2012, potrivit Mediafax.

PNCCF are drept obiectiv inregistrarea gratuita a imobilelor in sistemul integrat de cadastru si carte funciara, eliberarea certificatelor pentru inscrierea in cartea funciara a posesorilor ca proprietari si eliberarea certificatelor de mostenitor in cazul succesiunilor nedezbatute. Astfel, va fi creata o baza de date unitara si completa a imobilelor din tara.

Bugetul estimat pentru implementarea Programului este estimat la 4,39 miliarde de lei in intervalul 2014-2023, jumatate din suma fiind necesara pentru realizarea masuratorilor cadastrale.

Beneficiarii Programului national sunt persoanele fizice si juridice, institutii publice, asociatii, fundatii si orice alte organizatii care detin imobile in calitate de proprietari, posesori ori detinatori legali ai acestora.

Initierea si implementarea activitatilor Programului national se realizeaza de Agentia Nationala si vizeaza in principal realizarea inregistrarii sistematice a imobilelor in 2.381 de unitati administrativ- teritoriale, respectiv orase si municipii, comune, inclusiv satele si localitati componente ale acestora, eliberarea certificatelor pentru inscrierea posesorilor ca proprietari, in cadrul inregistrarii sistematice, eliberarea certificatelor de mostenitor, in cadrul inregistrarii sistematice, realizarea de ortofotoplanuri pentru 320 de orase si municipii, dezvoltarea si mentenanta sistemelor informatice, precum si conversia in format digital a documentelor analogice existente.

Totodata, programul urmareste intarirea capacitatii institutionale a Agentiei Nationale si a institutiilor subordonate si imbunatatirea serviciilor furnizate de acestea, prin organizarea campaniilor de informare si constientizare publica, pregatirea si formarea personalului, dezvoltarea tehnicii de calcul si de stocare a datelor si prin activitati complementare inregistrarii sistematice, activitati de monitorizare si control, alte activitati.

Pe perioada derularii Programului national de cadastru si carte funciara, in cadrul ANCPI si al institutiilor subordonate se vor infiinta un numar de 600 de posturi, cu finantare din venituri proprii.

De asemenea, in cadrul Agentiei si al institutiilor subordonate se vor infiinta compartimente functionale de inregistrare sistematica a proprietatilor imobiliare, ale caror atributii se stabilesc prin ordin al directorului general si care urmaresc, in principal, coordonarea la nivel national si realizarea serviciilor de inregistrare sistematica.

In subordinea ANCPI functioneaza 42 de oficii de cadastru si publicitate imobiliara, organizate in fiecare judet si Bucuresti, numarul de posturi aprobat in Agentie si unitatile subordonate fiind de 3.004. Agentia functioneaza in subordinea Guvernului si in coordonarea primului-ministru.

Unitatile administrativ-teritoriale, incluse in Program in vederea inregistrarii sistematice a imobilelor, trebuie sa indeplineasca trebuie fie sa faca obiectul dezvoltarii proiectelor de infrastructura, fie sa faca obiectul realizarii unor proiecte de dezvoltare locala, de imbunatatire a infrastructurii de baza, fie prezinta zone cu vulnerabilitati sociale particulare privind asezari informale ale comunitatilor rome.

Programului national de cadastru si carte funciara a facut in ultimii ani obiectul mai multor dispute la nivel politic, in conditiile in care la un moment dat s-a dorit implicarea firmelor private in vederea implementarii acestuia.

In ianuarie 2012, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a anuntat ca firmele private vor putea participa la realizarea cadastrului general al Romaniei prin parteneriat public-privat, in baza unui memorandum aprobat atunci de Guvern.

Memorandumul pentru aprobarea proiectului de parteneriat public-privat viza inregistrarea sistematica a imobilelor situate pe teritoriul Romaniei, autoritatile cautand investitori privati care sa asigure resursele financiare necesare pentru realizarea cadastrului.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat in acea perioada, de mai multe ori, ca grupul Samsung este interesat sa realizeze cadastrul general al Romaniei, in parteneriat public-privat.

#Agentia de Cadastru angajati, #buget Agentia de Cadastru , #Stiri Guvern