Cat de rusine este sa nu vorbesti corect romaneste?

Duminica, 12 Noiembrie 2017, ora 08:39
968 citiri
Cat de rusine este sa nu vorbesti corect romaneste?

In opinia mea, nu e rusine sa nu stii carte, sa stii prea putina, sa fii necitit sau chiar sa semnezi cu amprenta digitala. Intamplarea, sansa sau soarta ne-a trimis pe unii la scoala, ne-a propulsat in colegii si universitati, iar pe altii i-a tinut de mici acasa.

Sub acest aspect, nici pentru o fosta secretara de scoala din judetul Teleorman nu e rusine sa aiba probleme cu gramatica. In fond, nu era profesoara de limba romana, era secretara.

Dar daca doamna Carmen Dan a ajuns, chiar si politic, ministru al Romaniei si nu stie sa faca deosebire intre ce este prenumele unei persoane si pronumele din gramatica, asta este o rusine.

Doamna ministru are o scuza. Chiar mai multe. Asa cum a si declarat-o personal, este usor iritabila, oboseste repede si tot repede isi pierde calmul, niste defecte pe care, in opinia mea, n-ar fi permis sa le aiba un ministru de Interne.

Cum ar stapani eventuale tensiuni in tara, daca tocmai in momentul culminant ar obosi brusc, ar deveni iritabila, si-ar pierde calmul si n-ar mai sti ce face?

Iata un motiv pentru care chiar si ministrii (sau mai ales acestia) ar trebui supusi la un test psihologic, atunci cand se angajeaza.

Extrapolez putin, dar ma intreb ce s-ar intampla daca ministrul, pierzandu-si calmul si nervii, in loc sa greseasca un sunet, ar gresi altceva, de exemplu ar apasa pe tragaci?

O inteleg foarte bine pe doamna Carmen Dan, chiar din declaratia dumneaei, care afirma ca este om, nu masina. Adica errare humanum est, cum s-ar spune intr-o limba pe care nu stiu daca o cunoaste cineva capabil sa confunde numele cu pronumele.

Si dna Dan a insistat pe acest aspect, explicand ca nu e masina si aratand clar ce gandeste despre greseala facuta: n-a facut altceva decat sa pronunte gresit un sunet.

Un sunet? Nu, doamna ministru, n-ati pronuntat gresit un sunet. Ar fi groaznic sa nu va dati seama nici acum ca ati confundat doua notiuni de gramatica, notiuni care intamplator seamana, dar n-au nicio legatura una cu alta. Nu stiu de ce, dar o anumita intuitie imi spune ca, daca nu interveneau cele intamplate, dvs ajungeati la pensie si tot nu aflati ca pronumele este una si prenumele alta.

Iar greseala se complica, atunci cand citim fraza pana la capat. Citez exact din cele spuse de dna ministru Carmen Dan, vizibil iritata de reporteri: "Vreti sa va dau eu, acum, nume si pronume si toate cele?"

Daca asta, cu numele si cu pronumele, am lamurit-o oarecum, fraza in ansamblu nu pare la inaltimea unui d ...citeste mai departe despre "Cat de rusine este sa nu vorbesti corect romaneste?" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Carmen Dan ministru gramatica, #Carmen Dan exprimare gresita, #Carmen Dan nume pronume , #Stiri Guvern