Ce a cerut Iohannis pentru Romania la summit-ul de la Goteborg

Vineri, 17 Noiembrie 2017, ora 16:08
864 citiri
Ce a cerut Iohannis pentru Romania la summit-ul de la Goteborg
Foto: Arhiva Ziare.com

La Goteborg s-a deschis vineri summit-ul dedicat pilonului social al constructiei europene, la care participa sefii de stat si de guvern din UE, dar si reprezentanti ai confederatiilor sindicale si activisti sociali.

In ambianta de deschidere a summit-ului de la Goteborg (Gothenburg), echipa de social media a Comisiei Europene a postat un mesaj expresiv: "Pilonul european al drepturilor sociale are in vedere crearea unor oportunitati egale pentru toti, indiferent de loteria locului de nastere".

Iar Marianne Thyssen, responsabila cu afacerile sociale si cu locurile de munca in cadrul Comisiei Europene, a postat la randul ei un mesaj optimist: "Bucuroasa sa fi sosit la Gothenburg pentru Summit-ul social 2017 pentru a aseza progresul social in inima proiectului european.".

Urmarind aceste mesaje s-ar putea crede ca reuniunea la care participa sefi de stat si de guvern, lideri de confederatii sindicale, activisti in ONG-uri cu vocatie sociala, are un plan de lucru foarte precis.

In realitate, asa cum am vazut in primele ore ale summit-ului desfasurat simultan in trei paneluri diferite, discutiile sunt practic imposibil de rezumat. Fiecare sef de stat sau de guvern s-a referit aproape exclusiv la situatia din propria tara. De altfel, exact acest lucru li s-a cerut, sa se refere la experienta proprie, dar, in chipul acesta, a fost mai vadit cat de dificila este conturarea unor convergente.

Nu intamplator discursurile mai usor de pus laolalta, mai omogene au apartinut confederatiilor sindicale sau activistitilor din ONG-uri cu misiuni sociale.

Sindicalistii din Europa vorbesc cu totii un limbaj asemanator (pentru ca au probleme asemanatoare), dar nu si oamenii politici care exprima, inevitabil, preocupari diverse din perspective ele insele diferite, daca nu chiar opuse.

Iohannis a vorbit despre lucruri care nu prea ne intereseaza

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a vorbit la randul sau in cadrul panelului dedicat accesului pe piata muncii si nu putem sa nu remarcam ca a spus lucruri care preocupa destul de putin publicul din Romania.

Desigur ele au fost relevante in context, dar la mare distanta de marile framantari domestice.

Presedintele a vorbit despre eforturile din Romania dedicate integrarii pe piata muncii a grupurilor vulnerabile si a enumerat rromii, persoanele cu dizabilitati sau (surprinzator) persoanele varstnice.

Nu credem sa fi auzit cineva in Romania despre masuri privind integrarea varstnicilor pe piata muncii ...citeste mai departe despre "Ce a cerut Iohannis pentru Romania la summit-ul de la Goteborg" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Iohannis summit Romania zona euro , #Stiri Guvern