Ce amenzi risti pentru "practici inselatoare"

Joi, 12 Februarie 2015, ora 10:09
1113 citiri
Ce amenzi risti pentru "practici inselatoare"
Foto: ziuacargo.ro

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede amenda de la 5.000 la 100.000 lei pentru comerciantii care aplica practici comerciale inselatoare sau agresive si interzice comercializarea alimentelor care au data limita de consum sau data durabilitatii minimale depasite.

Proiectul de lege a fost initiat de Guvern si modifica Legea 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in raport cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor, informeaza Mediafax.

Astfel, proiectul prevede ca utilizarea de catre comercianti a unor practici comerciale incorecte este interzisa, fiind sanctionata cu amenda de la 5.000 la 100.000 de lei pentru practicile comerciale inselatoare si cu amenda de la 2.000 la 100.000 lei pentru practicle comerciale agresive.

Practici inselatoare sunt considerate lansarea unei invitatii de a cumpara produse la un anumit pret pentru ca apoi, in scopul promovarii unui alt produs, comerciantul sa recurga la refuzarea prezentarii produsului care a facut obiectul publicitatii, precum si refuzarea luarii comenzii privind respectivul articol sau al livrarii intr-un termen rezonabil, dar si prezentarea unui esantion cu defecte.

Practici comerciale agresive sunt si crearea, operarea sau promovarea unui sistem promotional piramidal in care consumatorul ofera o contraprestatie, inclusiv in produse, servicii sau bani in schimbul posibilitatii de a primi compensatie, ce provine special ca urmare a introducerii unui alt consumator in sistem decat ca urmare a vanzarii sau consumului produselor.

Proiectul stabileste ca sunt practici comerciale agresive orice actiune intreprinsa in vederea solicitarii premiului sau orice alt beneficiu care este conditionata de plata unei sume de bani ori de suportarea unui cost de catre consumator.

Proiectul prevede si faptul ca se interzice comercializarea alimentelor care au data limita de consum sau data durabilitatii minimale depasite.

Camera Deputatilor este for decizional cu acest proiect de lege.

#Camera Deputatilor proiect lege, #practici comerciale inselatoare , #Stiri Guvern