Ce promite Valcov, ministrul avizat pentru Finante si Buget

Luni, 15 Decembrie 2014, ora 14:42
1265 citiri
Ce promite Valcov, ministrul avizat pentru Finante si Buget
Foto: pascani.bzi.ro

Ministrul avizat pozitiv de comisii pentru Ministerul de Finante si Buget, Darius Valcov, a declarat luni ca spera ca in urmatorii doi ani sa nu creasca niciun fel de taxe si impozite, intrucat "crede in relaxare fiscala".

De asemenea, acesta si-a propus extinderea programelor Prima Casa, Prima Masina si banca de dezvoltare. O alta promisiune a sa este ca legea bugetului va intra in Parlament la 15 octombrie 2015, fie pentru un an, fie pe doi ani.

In plus, Valcov mai vrea un Cod Fiscal mentinut pe o perioada de cinci ani.

Reducerea TVA in functie de excendetul bugetar

"In urmatorii doi ani, daca mandatul va fi unul intreg, sper sa nu crestem niciun fel de taxe si impozite, cred in relaxare fiscala.

La rectificarea bugetara, daca va avea loc la jumatatea anului viitor, excedentul bugetar, daca va exista, nu-l vom imparti catre ordonatorii de credite, ci vom construi un buffer (fond de rezerva - n.r.) echivalent cu excedentul, pentru a-l redirectiona spre relaxare fiscala.

La fel si cu cheltuielile care nu vor fi realizate pe primul semestru, nu le vom da ordonatorilor de credite in semestrul al doilea, pentru ca e greu de crezut ca vor putea cheltui dublu, iar suma in plus care rezulta o vom indrepta spre masuri de relaxare fiscala", a declarat luni Valcov la audierea sa in Comisia de Buget Finante Banci din cadrul Camerei Deputatilor.

El a aratat ca masurile de relaxare fiscala vor viza in special reducerea TVA, cu cate puncte proncetuale va permite suma suplimentara.

"Daca din suma neconsumata strangem echivalentul unui miliard, putem reduce cu un punct procentual. Daca vom strange doua miliarde excedent bugetar, ne vom permite sa reducem TVA cu 2 puncte procentuale si asa mai departe", a spus Valcov.

In ceea ce priveste accizele, el apreciaza ca nivelul acestora trebuie discutat pentru fiecare categorie de produse, mentionand ca este necesara o politica fiscal-bugetara, nu una bugetar-fiscala.

Saptamana trecuta, Valcov a declarat ca singura divergenta pe care Executivul a avut-o cu FMI s-a referit la nivelul veniturilor de anul viitor, el sustinand ca, daca dupa primul trimestru vor fi incasari suplimentare de 2 miliarde lei, TVA poate fi redus cu 2%.

Valcov: Legea bugetului va intra in Parlament la 15 octombrie 2015, fie pentru un an, fie pe doi ani

In plus, legea Bugetului va intra anul viitor in Parlament pentru dezbatere la 15 octombrie, a mai declarat ministrul pentru Finante, Darius Valcov, care vrea sa introduca bugetul multianual, pentru 2016 si 2017, insa daca proiectul va fi respins, proiectul de buget pe 2017 va fi totusi prezentat.

"In perioada 15 iulie-15 septembrie voi propune intalniri pentru bugetele 2016-2017, vrem sa introducem bugetele multianuale pe doi ani. Daca vom reusi, vom intra in dezbatere publica pe bugetele de doi ani, daca nu, vom dezbate bugetul pe 2016, dar il vom prezenta si pe al doilea, cel pe 2017", a afirmat luni Valcov la audierea din Comisia Buget Finante Banci din Camera Deputatilor.

El a mentionat ca Legea Bugetului va intra in Parlament la 15 octombrie, fie cu bugetul anual, fie cu cel multianual.

"In ceea ce priveste risipa banului public, inca de anul acesta am inceput prin Bugetul pe anul 2015 sa intervenim la cheltuielile de personal, nu la salarii, ci la acei salariati care nu intotdeauna isi regasesc locul foarte clar in institutiile respective. O sa propun introducerea unor standarde de personal, normative de cost pentru bunuri si servicii", a spus Valcov.

El a precizat ca, in Italia, astfel de masuri au generat la buget sume suplimentare de 1,5 miliarde euro.

Valcov mai vrea un Cod Fiscal mentinut pe o perioada de cinci ani, proiect pentru care cere sprijinul politic, intentionand ca forma finala a proiectului sa intre in dezbatere parlamentara in perioada 15 martie-15 mai, alaturi de Codul de Procedura Fiscala, astfel incat acestea sa fie aprobate pana la finalul sesiunii parlamentare, cu aplicare de la 1 ianuarie 2016.

Ministrul propus vizeaza pentru intervalul 15 mai - 15 iulie discutii cu partenerii sociali, respectiv asociatii patronale, de salariati si pensionari pentru un plan de salarizare pe doi ani, cu stabilirea salariului minim.

Pe de alta parte, el a punctat ca va avea toleranta zero pentru evaziunea fiscala si va sustine imbunatatirea activitatii ANAF, prin perfectionarea personalului, dotarea institutiei cu tehnologie si informatizarea acesteia.

"Actiunile se vor orienta unde avem evaziune mare, in ce priveste rambursarile de TVA, preturile de transfer, munca la negru, evaluarea firmelor cu activitate redusa sau inexistenta, de peste 3-5 ani pe pierderi. Vom fi mai atenti in agricultura, servicii de paza. Programul derulat la ANAF cu Banca Mondiala va fi sustinut si cu alocari suplimentare de la buget, dar nu ne vom da inapoi de la a recupera prejudiciile de la firmele in insolventa (...) Speram ca intre 5%-10% sa fie recuperate anul viitor", a adaugat Valcov.

Valcov vrea anul viitor extinderea programelor Prima Casa si Prima Masina si banca de dezvoltare

Ministrul Finantelor, Darius Valcov, vrea, de asemenea, pentru anul viitor extinderea programelor guvernamentale Prima Casa si Prima Masina, cu facilitati acordate chiar daca cumparatorul nu se afla la prima achizitie, dar si infiintarea bancii de dezvoltare, vizand structura EximBank.

"Vrem sa vedem dac putem extinde Prima Casa si Prima Masina pentru o casa si pentru o masina, nu neaparat sa fie prima", a declarat Valcov luni la audierea sa in cadrul Comisiei Buget Finante Banci din Camera Deputatilor.

Pe de alta parte, el a punctat ca vrea pentru anul viiitor infiintarea bancii de dezvoltare, proiect adus in discutie de mai multe ori in ultima perioada, prin infiintarea unei institutii distincte sau pe baza structurii EximBank, optand pentru a doua varianta.

"Mai facil ar fi prin EximBank decat printr-o banca noua. Institutia va finanta proiecte prioritare in infrastructura, energie si mediu, proiecte ale autoritatilor publice locale, confinantarile pentru fondurile europene, cresterea eficientei energetice, sprijinirea fermierilor, in educatie prin sustinerea acordarii de credite pentru studii post-liceale. O banca de dezvoltare se finanteaza prin emiterea de obligatiuni si atragerea de credite de la institutii financiare internationale", a spus Valcov.

Ministrul propus a mentionat ca, in acest sens, vor avea loc discutii cu Banca Europeana de Investitii (BEI) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Totodata, se va decide daca cele doua fonduri de garantare care functioneaza in Romania, FNGCIMM si FGCR, vor vace parte din structura bancii de dezvoltare sau vor functiona separat ca pana in prezent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#promisiuni Valcov, #Darius Valcov reducere TVA, #Valcov lege buget , #Stiri Guvern