Ciolos: Increderea oamenilor nu poate fi folosita ca scut impotriva legii. Ocaua lui Cuza trebuie aplicata si acum

Marti, 24 Ianuarie 2017, ora 17:16
761 citiri
Ciolos: Increderea oamenilor nu poate fi folosita ca scut impotriva legii. Ocaua lui Cuza trebuie aplicata si acum
Foto: Facebook / Dacian Ciolos

Intr-un mesaj transmis, marti, de Ziua Unirii Principatelor Romane, fostul premier Dacian Ciolos a subliniat faptul ca politicienii nu sunt alesi ca sa lupte pentru privilegii sau interese personale si, mai mult, ei nu se pot folosi de increderea oamenilor "ca scut impotriva legii".

Declaratiile au fost facute in contextul dezbaterilor care au loc in aceste zile pe subiectul gratierii colective si modificarii codurilor penale prin ordonanta de urgenta, la initiativa ministrului Justitiei, Florin Iordache, in conditiile in care PSD a castigat alegerile parlamentare din decembrie.

"Conducatorii politici au privilegiul de a contribui cu modestie si daruire la consolidarea comunitatii, intarindu-i valorile si principiile prin propriul exemplu, prin fapte, prin idei. Nu sunt acolo ca sa lupte pentru interese personale sau pentru a oferi privilegii protejatilor. Dregatoria vremelnica pe care o au, increderea oamenilor, nu pot fi folosite ca scut impotriva legii. (...)

Nu putem apara si promova drepturile si libertatile fundamentale, cata vreme exista unitati de masura diferite. Ocaua lui Cuza trebuie aplicata si acum, inclusiv pentru valori care nu pot fi comensurate material, dar care sunt cu mult mai pretioase si mai greu de aparat", a mai scris, printre altele, pe Facebook Dacian Ciolos.

In doua ore, postarea premierului a adunat peste 10.000 de likes si circa 1.100 de shares.

Pana la domnia lui Alexandru Ioan-Cuza, Tara Romaneasca si Moldova aveau sisteme diferite de masurare a lungimii, suprafetei, capacitatii si a greutatii. Dupa unire, Cuza a decis un nou sistem, unitar, care a intrat in vigoare in ianuarie 1866.

Exista o oca pentru lichide si una pentru solide, dar cum unii negustori incercau sa fure la cantar, voda Cuza umbla prin tara deghizat ca sa ii prinda pe cei care foloseau "ocaua mai mica". Ocalele lui Cuza au ramas ca etalon de masurare timp de doua decenii.

Un mesaj similar, cu trimiteri la tensiunile de pe scena politica generate de ordonanta privind gratierea, a transmis, marti, si presedintele Klaus Iohannis. ...citeste mai departe despre "Ciolos: Increderea oamenilor nu poate fi folosita ca scut impotriva legii. Ocaua lui Cuza trebuie aplicata si acum" pe Ziare.com

#Ciolos oca Cuza gratiere, #Ciolos Ziua Unirii , #Stiri Guvern