Comisia de ancheta sustine ca Boc si Basescu au fraudat prezidentiale din 2009. Se bazeaza pe niste decrete prezidentiale

Miercuri, 06 Septembrie 2017, ora 13:48
1161 citiri
Comisia de ancheta sustine ca Boc si Basescu au fraudat prezidentiale din 2009. Se bazeaza pe niste decrete prezidentiale
Foto: Arhiva Ziare.com

Raportul preliminar al Comisiei de ancheta privind prezidentialele din 2009 sustine ca Administratia prezidentiala si Guvernul Boc au fost implicate si au favorizat fraudarea alegerilor.

"Comisia a constatat actiuni concrete ale institutiei prezidentiale reprezentate de Traian Basescu si ale guvernului condus de Emil Boc pentru favorizarea fraudarii alegerilor in avantajul candidatului Traian Basescu", se arata in raportul citat de Stiri pe Surse.

Comisia mai crede ca anumite actiuni ale celor doua institutii "au fost perfect sincronizate dovedind astfel ca faceau parte dintr-un plan amplu si bine pus la punct, actiunile fiind premeditate".

"In realizarea planului privind fraudarea alegerilor prezidentiale, reprezentantii celor doua institutii au actionat in forta, cu rea credinta, in total dispret fata de lege", se mai arata in raportul citat.

Comisia a dat si incadrari si verdicte. "Dovezile", decrete publice si speculatii

Faptele pe care se intemeiaza concluzia comisiei se refera la demiterea ministrului de Interne Dan Nica, urmata de schimbarea tuturor ministrilor PSD cu ministri interimari de la PDL pe 1 octombrie 2010, prin decrete prezidentiale.

"Aceste decrete sunt emise cu incalcarea legii, deoarece in momentul emiterii de catre presedinte, decretul nr.1360 privind constatarea vacantei tuturor posturilor de membru al Guvernului ale ministrilor PSD, ca urmare a demisiilor acestora nu fusese publicat, deci nu exista (art.100 alin. (1) din Constitutie)", se arata in raport. Ulterior, au fost schimbati si 20 de prefecti cu impact direct asupra organizarii alegerilor.

Comisia inventariaza si posibilele infractiuni comise. In primul rand, este vorba de constituirea unui grup infractional organizat.

"Astfel, presedintele Romaniei - Traian Basescu -, impreuna cu primul ministru al Guvernului - Emil Boc - si cu ceilalti membri ai Guvernului Romaniei - Vasile Blaga, Gabriel Sandu, Gheorghe Pogea, Elena Gabriela Udrea, Radu Mircea Berceanu, Catalin Marian Predoiu, Adriean Videanu si Sorina Luminita Placinta -, s-au asociat in vederea comiterii de infractiuni care sa aiba drept consecinta favorizarea comiterii de infractiuni electorale, cu scopul de a-l avantaja pe candidatul Traian Basescu".

Presedintele Basescu este acuzat si fals intelectual si uz de fals, iar membrii guvernului Boc de abuz in serviciu prin Hotararile de Guvern privind schimbarea prefectilor.

"Aceste Hotarari de guvern sunt adoptate cu incalcarea legii, deoare ...citeste mai departe despre "Comisia de ancheta sustine ca Boc si Basescu au fraudat prezidentiale din 2009. Se bazeaza pe niste decrete prezidentiale" pe Ziare.com

#comisie ancheta alegeri prezidentiale , #Stiri Guvern