Comisia Iordache nu si-a incheiat misiunea. Miercuri trece la prezumtia de nevinovatie

Marti, 12 Decembrie 2017, ora 21:40
736 citiri
Comisia Iordache nu si-a incheiat misiunea. Miercuri trece la prezumtia de nevinovatie
Foto: Arhiva Pixabay

Comisia pentru Legile Justitiei se va reuni, miercuri, pentru a incepe dezbaterile privind propunerile de modificare si completare a Codului Penal si de Procedura Penala prin raportare la transpunerea Directivei PE referitoare la prezumtia de nevinovatie si la dreptul de a fi prezent la proces.

Astfel, comisia va incepe miercuri, dupa sedinta de plen a Camerei Deputatilor, dezbaterile privind propunerile de modificare si completare a dispozitiilor Codului de Procedura Penala si Codului Penal prin raportare la transpunerea Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European si a Consiliului din 09.03.2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumtiei de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale.

Potrivit Directivei, statele membre se asigura ca persoanele suspectate si acuzate beneficiaza de prezumtia de nevinovatie pana la dovedirea vinovatiei conform legii.

Directiva se aplica persoanelor fizice care sunt suspectate sau acuzate in cadrul procedurilor penale, in toate fazele procedurilor penale, din momentul in care o persoana este suspectata sau acuzata de comiterea unei infractiuni sau a unei presupuse infractiuni pana cand hotararea prin care se stabileste ca persoana respectiva a comis infractiunea in cauza ramane definitiva.

Directiva statueaza ca prezumtia de nevinovatie si dreptul la un proces echitabil sunt consacrate in articolele 47 si 48 din Carta drepturilor fundamentale a UE, articolul 6 din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale (CEDO), articolul 14 din Pactul international cu privire la drepturile civile si politice (PIDCP) si articolul 11 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului.

Directiva prevede norme minime comune cu privire la anumite aspecte ale prezumtiei de nevinovatie in cadrul procedurilor penale si dreptul de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale.

Amintim ca marti Comisia Iordache a terminat cele 3 Legi ale Justitiei, iar miercuri ele merg la vot in plenul Camerei Deputatilor. ...citeste mai departe despre "Comisia Iordache nu si-a incheiat misiunea. Miercuri trece la prezumtia de nevinovatie" pe Ziare.com

#Comisia Iordache prezumtie nevinovatie , #Stiri Guvern