Comisia Iordache reia azi dezbaterile. Se lucreaza inca pe prima lege - statutul judecatorilor si procurorilor

Luni, 27 Noiembrie 2017, ora 06:58
823 citiri
Comisia Iordache reia azi dezbaterile. Se lucreaza inca pe prima lege - statutul judecatorilor si procurorilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia parlamentara speciala pentru Legile Justitiei va relua dezbaterile, luni, pe proiectul de modificare a legii privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Dezbaterile vor fi reluate de la ora 10:00.

Saptamana trecuta, comisia condusa de Florin Iordache a votat mai multe articole, intre care cel care prevede ca presedintele tarii nu va mai putea refuza numirile in functiile de presedinte si vicepresedinti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), fiind obligat sa accepte propunerile CSM.

"Presedintele si vicepresedintii Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de catre presedintele Romaniei, la propunerea CSM - Sectia pentru judecatori-, dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani si nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani. Presedintele Romaniei nu poate refuza numirea in functiile de conducere prevazute la alin. 1", prevede articolul modificat de comisie si care a starnit controverse.

Opozitia a sustinut mentinerea actualei forme a legii, care prevede ca presedintele Romaniei nu poate refuza numirea in functiile de conducere de la ICCJ decat motivat, aducand la cunostinta Consiliului Superior al Magistraturii motivele refuzului, iar Marton Arpad a formulat un amendament care stabilea ca presedintele poate refuza aceste numiri doar o data.

Amendamentul care prevede ca presedintele nu poate refuza numirile a fost sustinut si de Victor Alistar, membru in CSM, care a afirmat ca "decretul presedintelui are caracterul doar de oficializare si asigura solemnitatea procedurii", dar "in niciun caz element de oportunitate".

Comisia Iordache a stabilit, totodata, mentinerea actualei proceduri a numirii procurorului general si a sefilor DNA si DIICOT, insa Steluta Cataniciu (ALDE) a sustinut amendamente prin care presedintele sa nu poata refuza numirile. Acestea au fost respinse in comisie, dar vor putea fi reluate in plenul Parlamentului.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, in legatura cu decizia Comisiei Iordache ca se va implica constitutional, corect, in acest parcurs.

"Acum, stiti, o sa fie tot felul de chestiuni votate in tot felul de comisii. Pana la urma lucrurile trebuie clarificate si trebuie lamurite si o sa ma implic constitutional, corect, in acest parcurs", a afirmat presedintele Klaus Iohannis.

Parchetul General a transmis, sambata, un punct de vedere cu privire la unele dintre amendamentele votate de comisia speci ...citeste mai departe despre "Comisia Iordache reia azi dezbaterile. Se lucreaza inca pe prima lege - statutul judecatorilor si procurorilor" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#comisia Iordache dezbateri Legile Justitiei , #Stiri Guvern