Companiile private cu peste 50 de angajati vor fi obligate sa angajeze un expert in "egalitate de sanse" - proiect

Joi, 30 Noiembrie 2017, ora 11:04
1002 citiri

Potrivit unui nou proiect de lege elaborat de Guvern, firmele care detin peste 50 de salariati vor fi obligate sa angajeze un "expert sau un tehnician in egalitate de sanse". In caz contrar, amenzile pot ajunge pana la 100.000 lei.

Motivarea este ca, la locul de munca, peste 35% la suta dintre femei sunt victime ale violentei, in timp ce peste 40% dintre femei sunt supuse avansurilor sexuale nedorite sau altor forme de hartuire sexuala, informeaza Profit.ro.

Persoana desemnata ca expert in "sanse de egalitate" beneficiaza de cursuri de formare, pe o perioada de 2 ani. De asemenea, angajatorul are optiunea de a repartiza atributiile unui asemenea tehnician in sarcina unui salariat, prin fisa postului.

Printre obligatiile unui astfel de expert se numara:

Analiza contextului de aparitie a fenomenului de discriminare de genFormularea unor recomandari pentru a preveni contextul de risc ce ar putea duce la incalcarea principiului egalitatii de sanse intre femei si barbatiPropunerea unor masuri privind mentinerea egalitatii de sanse intre sexeElaborarea unor proiecte sau programe din domeniul egalitatii de sanseAcordarea consultantei de specialitate

Nerespectarea obligatiei, care va trebui implementata in maximum 6 luni de la data intrarii in vigoare a legii, va atrage o amenda intre 3.000 si 100.000 lei.

Pentru a fi aplicat, proiectul de lege trebuie aprobat si de Parlament, promulgat de presedintele Klaus Iohannis si, in final, publicat in Monitorul Oficial. ...citeste mai departe despre "Companiile private cu peste 50 de angajati vor fi obligate sa angajeze un expert in "egalitate de sanse" - proiect" pe Ziare.com

#Proiect lege egalitate sanse, #egalitate intre sexe proiect de lege, #guvern proiect lege , #Stiri Guvern