Consultari pentru formarea celui de-al doilea Guvern din 2017. Iohannis incearca sa gaseasca un premier "integru"

Luni, 26 Iunie 2017, ora 06:55
1294 citiri
Consultari pentru formarea celui de-al doilea Guvern din 2017. Iohannis incearca sa gaseasca un premier "integru"
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a convocat, luni, toate partidele parlamentare la consultari in vederea desemnarii unui candidat la functia de prim-ministru.

Discutiile incep la ora 15.00, cand PSD si ALDE au fost chemate impreuna la presedintele Iohannis. Dupa PSD si ALDE vor veni liberalii, de la ora 16.00, iar apoi USR, PMP, UDMR si grupul minoritatilor, care vor avea la dispozitie doar 30 de minute pentru discutii.

Singurele formatiuni politice care ar putea propune o persoana pentru sefia Guvernului sunt PSD si PNL, dar, in timp ce social-democratii sunt aproape siguri ca vor primi din nou guvernarea de la presedintele Iohannis, liberalii urmeaza sa hotarasca intr-o sedinta care incepe la ora 12:00 daca vor merge sau nu la Cotroceni cu o propunere de premier.

In ceea ce priveste viitorul sef al Guvernului, presedintele Klaus Iohannis a spus ca premierul pe care il va desemna trebuie sa fie o persoana integra, care are capacitatea sa conduca Guvernul si care sa aiba o majoritate in spate.

Seful statului a evitat sa precizeze daca ia in calcul desemnarea unui premier doar din partea PSD-ALDE, spunand ca luni va vedea daca aceste partide mai au majoritatea si ca vrea sa cunoasca toate opiniile.

El a respins "sfaturile" si "scenariile" politicienilor de la Bucuresti, care ii sugereaza nume de premier, afirmand ca "aceste lucruri se stabilesc prin vot", la fel ca si majoritatea.

"O sa rezolv aceasta problema foarte repede. Voi desemna o persoana si acea persoana va prezenta o lista de ministri si se va duce in fata Parlamentului. Acolo se voteaza. E simplu. nu e nicio complicatie", a spus Iohannis.

El a explicat ca acestea sunt procedurile constitutionale.

Presedintele Iohannis a mai spus ca solutia alegerilor anticipate este posibila in cazul unei "crize profunde", ceea ce el nu isi doreste, insa ele "nu pot fi excluse" ca varianta, totul depinzand de votul din Parlament pentru numirea unui nou Guvern.

PSD si ALDE revendica functia de premier. Si PNL ar vrea la guvernare

PSD si ALDE, coalitia care saptamana trecuta si-a demis prin motiune de cenzura propriul Guvern la nici jumatate de an de la instalare, revendica din nou dreptul de a forma un Cabinet. Social-democratii vor stabili luni, in doua sedinte succesive - Comitetul executiv si grupuri parlamentare reunite - numele persoanei pe care vor sa i-o propuna presedintelui Iohannis pentru a fi desemnata drept candodat la functia de prim-ministru.

PNL, a doua forta politica di ...citeste mai departe despre "Consultari pentru formarea celui de-al doilea Guvern din 2017. Iohannis incearca sa gaseasca un premier "integru"" pe Ziare.com

#consultari Klaus Iohannis premier , #Stiri Guvern