Controversatul Cod Administrativ a fost adoptat: USR ar vrea sa atace la CCR, dar nu poate, PNL se opune prin "decizie politica"

Miercuri, 11 Iulie 2018, ora 16:16
993 citiri
Controversatul Cod Administrativ a fost adoptat: USR ar vrea sa atace la CCR, dar nu poate, PNL se opune prin "decizie politica"
Foto: Facebook / Camera Deputatilor (arhiva)

Codul Administrativ a trecut in mare viteza prin Camera Deputatilor, decizionala, fiind votat luni noaptea si depus marti la secretariat pentru a putea fi contestat la CCR. Cu toate ca unele prevederi ridica mari semne de intrebare, PNL nu va sesiza Curtea Constitutionala, iar USR nu dispune in acest moment de semnaturile necesare.

Mai exact, Codul Administrativ a trecut cu 175 de voturi, in principal obtinute de la deputatii PSD, ALDE si UDMR. Era nevoie de 165 de voturi pentru ca proiectul sa fie adoptat, iar PSD-ALDE-UDMR au avut impreuna 166 - la limita.

In timp ce pozitiile USR si PMP au fost ferme, toti deputatii votand impotriva, pozitia PNL a fost una ambigua: Au fost prezenti la vot doar 24 de deputati din totalul de 67, dintre care cei mai multi s-au abtinut (14), 7 au votat "pentru" si 3 "impotriva" (Nicolae Giugea, Pavel Popescu si Ionut Stroe).

Marti seara, Codul Administrativ a fost depus la secretariatul general pentru a putea fi contestat la Curtea Constitutionala, timpul avut la dispozitie fiind de doar 2 zile, pentru ca in acest caz a fost vorba despre un proiect adoptat in procedura de urgenta.

Acuzatii de tradare nationala la dezbaterea pe Codul Administrativ. Cele 1.000 de amendamente vor fi votate luniDeputatii au adoptat Codul administrativ: liber la pensii speciale, afaceri de familie si administratie in limbile minoritatilor

USR sustine ca anumite prevederi din Cod sunt neconstitutionale si ar vrea sa sesizeze Curtea, insa nu are numarul de semnaturi cerut de lege. PNL a luat decizia politica de a nu sesiza CCR.

Cele mai controversate articole sunt cele care se refera la politizarea functiilor publice si, mai ales, la pensiile speciale care vor fi acordate alesilor locali.

USR: Se slabesc criteriile de integritate, se politizeaza tot, Romania devine o tara de demnitari

Senatorul USR Florina Presada, membru al comisiei speciale care s-a ocupat de elaborarea Codului Administrativ, a explicat pentru Ziare.com pozitia sustinuta de partidul sau.

"Luni seara, proiectul a fost retrimis din plen la comisie si s-au reintrodus cateva dintre atributiile ANFP (Agentia Functionarilor Publici, n.red.) . Eu ma bucur ca le-a venit mintea la cap, pentru ca le-am spus in mai multe randuri ca ciuntirea atributiilor ANFP (printre care pierderea calitatii procesuale, lipsa avizului ANFP pe niste restructurari de posturi), poate duce la sistarea Programului Operational Capacitate Administrativa (POCA) . Este vorba d ...citeste mai departe despre "Controversatul Cod Administrativ a fost adoptat: USR ar vrea sa atace la CCR, dar nu poate, PNL se opune prin "decizie politica"" pe Ziare.com

#USR Codul Administrativ CCR, #PNL Codul Administrativ CCR , #Stiri Guvern