Corectii financiare de 208 mil. euro la POSDRU si POS Mediu

Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 08:24
2842 citiri
Corectii financiare de 208 mil. euro la POSDRU si POS Mediu

Guvernul a aprobat marti, o hotarare privind aplicarea corectiilor financiare solicitate de Comisia Europeana asupra cheltuielilor finantate prin Programul Operational Sectorial Mediu, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Executivului.

Guvernul a adoptat, prin Hotarare, Metodologia privind calculul sumelor pentru care se aplica decertificarea definitiva si deducerea definitiva din declaratiile de cheltuieli care se transmit Comisiei Europene, pentru perioada de programare 2007-2013, aferente contractelor de achizitie publica pentru care procedurile de atribuire au fost lansate inainte de 1 octombrie 2011 de catre autoritatile contractante, finantate din Axele Prioritare ale Programului Operational Sectorial Mediu.

Prin Hotarare se aproba aplicarea procentului utilizat pentru stabilirea sumelor de decertificat si a deducerilor procentuale definitive in valoare de 10% pentru cheltuielile certificate pana in prezent, respectiv pentru cheltuielile ce se vor declara Comisiei Europene pana la finalul perioadei de programare.

Prin Hotarare se autorizeaza Autoritatea de Certificare si Plata din cadrul Ministerului Finantelor Publice sa efectueze decertificarea prin reducerea din sumele declarate in prima declaratie de cheltuieli transmisa la Comisia Europeana a sumei de 10.865.086,70 euro, se arata in documentul Guvernului.

Guvernul a aprobat si un memorandum privind aplicarea de corectii financiare in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013. In urma celor discutate la inchiderea misiunii de audit din perioada 19-23 noiembrie si pentru a putea permite ridicarea presuspendarii POSDRU, Autoritatea de Management POSDRU a propus o serie de masuri.

Astfel, pentru cererile de rambursare care nu au fost verificate in conformitate cu prevederile Instructiunii 62 si a noilor proceduri va trebui aplicata o corectie de 25% (suma estimata este de 75.002.000 euro), pentru cererile de rambursare care au fost si vor fi verificate conform prevederilor Instructiunii 62 si a procedurilor modificate, se va aplica o corectie temporara de 25% sau neincluderea in declaratiile de cheltuieli transmise catre Comisia Europeana a sumelor aferente acestor cheltuieli de rambursare pana la misiunea de audit a CE, programata in martie-aprilie 2013 (suma estimata este de 123.000.000 euro).

De asemenea, Guvernul a aprobat o hotarare privind aplicarea corectiilor financiare solicitate de Comisia Europeana asupra cheltuielilor finantate prin Programul Operational Regional.

Ca si in cazul POS Mediu, hotararea aproba aplicarea procentului de 10% utilizat pentru stabilirea sumelor pentru care se aplica decertificarea definitiva si deducerea procentuala definitiva pentru cheltuielile care se vor declara Comisiei Europene, pentru perioada de programare 2007-2013.

Hotararea autorizeaza Autoritatea de Certificare si Plata din cadrul Ministerului Finantelor Publice sa efectueze decertificarea prin reducerea din sumele declarate in prima declaratie de cheltuieli transmisa la Comisia Europeana, ulterior intrarii in vigoare a prezentei Hotarari, pentru urmatoarele sume: 302.065,75 euro pentru Axa Prioritara 1, 12.391.650,98 euro pentru Axa Prioritara 3, 2.239.102,32 euro pentru Axa Prioritara 5.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#corectii financiare POSDRU, #corectii financiare POS Mediu, #corectii financiare programe operationale, #fonduri UE alocare , #Stiri Guvern