Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cretu, despre misiunea sa in Comisia Europeana: Simplificarea birocratiei si cresterea absorbtiei pentru tari ca Romania

Cretu, despre misiunea sa in Comisia Europeana: Simplificarea birocratiei si cresterea absorbtiei pentru tari ca Romania


Comisarul pentru Politica Regionala, Corina Cretu, precizeaza ca are trei prioritati in mandatul sau: negocierea programelor operationale, cresterea absorbtiei fondurilor europene, prin transferul de bune practici din state precum Polonia catre tari ca Romania si o simplificare a birocratiei.

"Sunt onorata si recunoscatoare pentru votul acordat astazi (miercuri - n.r.) de Parlamentul European, care mi-a incredintat mandatul Politicii regionale in noua Comisie Juncker", a declarat Corina Cretu, potrivit unui comunicat remis Mediafax .

Comisarul roman considera ca Politica regionala este "un instrument esential" pentru cresterea competitivitatii Uniunii Europene, revenirea la crestere economica si crearea de locuri de munca.

"Am trait cea mai mare parte a vietii mele intr-o tara care s-a bucurat de o crestere economica impresionanta gratie instrumentelor de pre-aderare ale UE. Am vazut cu ochii mei efectele pe care politicile de coeziune le au asupra vietilor oamenilor obisnuiti. Dar, odata cu criza, motoarele economice ale Europei au incetinit, discrepantele economice dintre regiunile Europei au crescut si acum trebuie sa muncim de doua ori mai mult pentru a readuce economia pe fagasul sau si pentru a genera locurile de munca atat de necesare in toate regiunile noastre", a afirmat Cretu.

Comisarul pentru Politica regionala da asigurari ca mandatul sau nu va fi "unul conventional", ci va face reforma, pe principiul "schimbarii de sus in jos".

"Prioritatea noastra absoluta astazi este sa facem o treaba buna in negocierea programelor operationale care vor determina investitiile publice europene pentru urmatorii sapte ani, mai ales in acele regiuni si tari care au cel mai mult nevoie de ele. Aceasta este cheia catre iesirea din criza pentru Uniune. Fondurile noastre sunt singurii bani noi pe care-i avem la dispozitie pentru eforturile de investitie atat de necesare in economia reala", a subliniat Cretu.

Ea a spus ca nu va fi compromisa calitatea programelor, care trebuie sa aiba impact economic. "Avem nevoie sa traducem bunele intentii bune din acordurile de parteneriat in realitati operationale care pot aduce schimbare. Trebuie sa ne asiguram ca proiectele sunt adoptate la timp, fara sa compromitem calitatea lor", a mai spus Corina Cretu.

Lectii de la Polonia si Portugalia pentru absorbtia fondurilor

Corina Cretu a precizat ca noua Comisie va cauta "noi cai pentru a creste absorbtia fondurilor europene de catre statele membre prin transferul de bune practici dinspre state precum Polonia si Portugalia catre state precum Romania si Bulgaria".

Cea de-a doua prioritate a comisarului roman consta in folosirea "cu chibzuinta" a fiecarui euro din bugetul UE. "Pentru a reusi, avem nevoie ca fiecare stat membru sa foloseasca din plin instrumente financiare inovatoare, cum ar fi imprumuturile si garantiile in locul granturilor, pentru a putea finanta mai multe proiecte, pentru a potenta investitiile private si pentru a crea noi locuri de munca", a subliniat Cretu.

Totodata, ea a afirmat ca va pune la dispozitia statelor membre "toata asistenta tehnica si institutionala de care va fi nevoie pentru a facilita aparitia unor proiecte de calitate", incluzand diseminarea cat mai larga a bunelor practici, colaborarea inter-regionala si stimularea producerii de propuneri de proiecte relevante.

Cea de-a treia prioritate se refera la simplificarea procedurilor si a birocratiei, "cu pastrarea unei bune gestiuni administrative si financiare si unei politici strice de toleranta zero pentru frauda".

"Stiu ca este un obiectiv foarte dificil, dar nu mai vreau sa aud ca un IMM sau altul nu mai este interesat sa obtina finantarile noastre pentru ca i se par procedurile mult prea lungi, prea birocratice si prea greoaie", a punctat Corina Cretu.

"Presedintele Juncker a spus ca exista in Uniunea Europeana un al 29-lea stat membru, cel al somerilor, majoritatea dintre ei oameni tineri, de care trebuie sa fim cu totii constienti in timpul acestui mandat. Vreau sa ii asigur ca la ei ma gandesc astazi cand imi suflec manecile si ma apuc de treaba", a conchis comisarul roman.

Parlamentul European a aprobat, miercuri, Comisia Juncker, care isi va incepe mandatul la 1 noiembrie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1153 ori