Criza din Qatar sau cum pot hackerii patrioti si stirile false sa destabilizeze o intreaga regiune

Vineri, 09 Iunie 2017, ora 07:43
1275 citiri
Criza din Qatar sau cum pot hackerii patrioti si stirile false sa destabilizeze o intreaga regiune

In ultimele zile, lumea intreaga a asistat cu uimire cum o intreaga regiune - 14 tari din Egipt pana in insulele Maldive, a ajuns, peste noapte, in pragul razboiului.

Printr-o miscare complet neasteptata, intre 5 si 6 iunie, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Yemen, Egipt, Maldive si Bahrein au anuntat ca rup legaturile diplomatice cu Qatarul, impunand interdictii comerciale si de calatorie.

Guvernul interimar din Liban, aflat in Libia de Est si care este unul dintre cele trei guverne rivale ale Libiei, a intrerupt si acesta legaturile cu Qatarul. Toate tarile implicate au cerut propriilor cetateni sa paraseasca statul.

Trei state din Golf (Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite si Bahrein) au dat termen doua saptamani vizitatorilor si rezidentilor din Qatar sa paraseasca tarile respective. Ministerele de Externe din Bahrein si Egipt au dat termen 48 de ore diplomatilor din Qatar sa paraseasca statele respective.

Acest lucru a creat unele situatii dramatice, cand familii mixte au trebuit sa se separe din cauza interdictiilor de calatorie sau a ordinelor de a parasi tara.

Alte masuri luate au fost excluderea Qatarului din coalitia armata, condusa de Arabia Saudita, care deruleaza operatiuni in Yemen, inchiderea biroului local al retelei media Al Jazeera din Arabia Saudita, interzicerea accesului navelor qatareze sau a navelor aflate in proprietatea companiilor si a persoanelor din Qatar in porturile saudite si ale UAE, inchiderea frontierei terestre dintre Arabia Saudita si Qatar, restrictii bancare si restrictionarea spatiului aerian pentru Qatar Airways deasupra Arabiei Saudite.

Aceasta ultima masura, luata peste noapte, a generat haos in intreaga regiune, cu implicatii globale si incertitudini mari privind viitorul Conventiei de la Chicago si al Acordului de Tranzit care asigura libertatea de tranzit pentru toata lumea.

Ca un detaliu, trebuie sa spun ca Hamad Saif al-Shamsi, procurorul general al Emiratelor Arabe Unite, a anuntat pe 7 iunie ca publicarea unor mesaje de simpatie fata de Qatar, prin intermediul mass-media, al retelelor de socializare sau oricarei tip de comunicare publica scrisa, vizuala sau verbala este considerata ilegala in conformitate cu Codul Penal federal al UAE si cu Legea federala privind combaterea criminalitatii in domeniul tehnologiei informatiei.

Cei care sunt gasiti vinovati de astfel de infractiuni sunt pasibili de inchisoare de la 3 la 15 ani, amenda de pana la 500.000 Dirhami (136.000 de dolari) ...citeste mai departe despre "Criza din Qatar sau cum pot hackerii patrioti si stirile false sa destabilizeze o intreaga regiune" pe Ziare.com

#criza Qatar Rusia , #Stiri Guvern