Cum va arata bugetul de stat in an electoral

Marti, 18 Octombrie 2011, ora 21:00
3128 citiri
Cum va arata bugetul de stat in an electoral

Guvernul Boc nu a facut inca public bugetul de stat pe 2012, insa dupa ce FMI a scazut prognoza de crestere economica a Romaniei la 2%, Executivul a fost nevoit sa rescrie schitele bugetului.

Teoretic, acest lucru ar insemna noi ajustari pe partea de cheltuieli si o scadere a veniturilor bugetare. Practic, 2012 nu reprezinta doar un an in care Romania trebuie sa scape de recesiune, ci si un an electoral.

Prin urmare, specialistii si analistii contactati de Business24 sunt de parere ca masurile populiste vor fi mascate in masuri de macrostabilizare care vor da impresia populatiei ca exista un trend de crestere economica.

In opinia lui Mircea Cosea, programul de austeritate aplicat de Executiv anul acesta nu a avut efectul scontat, de aceea economistul vede o crestere economica de doar 1% pentru anul 2011.

"Agricultura, care trebuia sa aduca peste 3 miliarde de euro la buget, din cauza unei evaziuni nestapanite, nu va aduce mai mult de 1 miliard de euro. Motorul nostru de crestere economica, comertul exterior, chiar daca inregistreaza cresteri cu 2 cifre, nu are capacitatea sa ne ridice la cresterea pe care am previzionat-o. Previziunile externe arata ca Romania va avea in acest an cea mai mica crestere economica din Europa", a declarat Mircea Cosea pentru Business24.

In opinia acestuia vor exista masuri populiste, insa nu de amploarea celor de acum 4 ani, masuri care vor fi mascate sub fel de fel de masuri de macro-stabilizare.

Potrivit economistului, Executivul va avea in vedere ridicarea nivelului de venituri la pensii si la salarii cu un procent care sa dea populatiei impresia ca exista un trend de crestere.

In ceea ce priveste impozitarea pensiilor, Mircea Cosea spune ca aceasta masura nu poate avea in 2012, fiindca "ca ar fi un dezastru electoral pentru actuala guvernare".

Consilierul Guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, crede ca intr-un an electoral exista riscul unor derapaje in zona fiscala.

2012 aduce o crestere economica "taratoare"

In ceea ce priveste cresterea economica pe 2012, Croitoru este de parere ca aceasta va fi mult mai mica fata de prognozele initiale, mai ales daca incetineste cresterea in UE.

"Ritmul exporturilor va incetini, iar consumul nu a apucat sa aiba o tractiune foarte mare. Consumul cred ca si-a revenit in a doua parte a lui 2011, a inceput sa devina motor de crestere preluand din sarcina exporturilor, care vor incetini in 2012. Cred ca vom avea o crestere <>, la niveluri mici pe o perioada intinsa", a declarat Lucian Croitoru pentru Business24.

Potrivit potentialului ministru de Finante intr-o guvernare USL, Claudiu Doltu, Executivul ar trebui sa continue cu reforma in sistemul fiscal fiindca "este singurul lucru care poate da mai multa credibilitate, sustenabilitate si poate calma "spiritele", poate lasa oamenii sa gandeasca pozitiv pentru ziua de maine".

"Ne putem astepta la orice fel de masura care apoi sa fie ambalata in hartie colorata cu eticheta pesimista si sa fie vanduta publicului. In ciuda faptului ca urmeaza un an electoral, Guvernul ar trebui sa continue cu reforma in sistemul fiscal.

Cand spun reforma sistemului fiscal ma refer la cinci lucruri: credibilizarea bugetului, prioritizarea cheltuielilor, imbunatatirea executiei bugetului, cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune si la imbunatatirea administrarii fiscale", a declarat Claudiu Doltu pentru Business24.

In opinia acestuia, Guvernul ar putea umbla la cresterea anumitor categorii de venituri, insa nu foarte mult pentru a nu genera socuri majore in economice.

"Nu ma astept la cresteri de fiscalitate, nici la schimbarea unor impozite majore. Daca situatia devine mai complicata pentru finantarea deficitului, ma astept in continuare la taieri de cheltuieli, care oricum nu pot fi sustenabile intr-un an electoral", a mai subliniat acesta.

Pe de alta parte, economistul Mircea Cosea nu crede ca vor exista taieri din cauza efectului electoral, insa ar putea sa apara elemente care sa aduca prejudicii vietii si nivelului de trai prin efectul prelungit al scumpirilor care vor avea loc, la gaze in principal.

"Chiar daca ele scumpirile la gaze nu vor viza decat consumatorul industrial, acestea se vor rasfrange in preturile de consum. Probabil se vor mai introduce taxe si impozite la nivel local pentru ca acolo este foarte dificil ca bugetele sa fie aprovizionate - fie marirea unor taxe pe proprietate, fie marirea unor taxe de interes strict local.

Masura cea mai importanta de austeritate pe care o vom cunoaste anul viitor va fi continuarea restructurarii personalului bugetar, deci indirect o cheltuiala mai mare pe buget si o scadere a calitatii de viata a celor restructurati", a precizat economistul.

"Finantarea deficitului devine o problema- costul creditului va creste"

"Daca pe plan extern nu se rezolva problemele, iar criza datoriilor suverane se va adanci atunci va fi o problema si cu finantarea, inclusiv pentru Romania., S-ar putea ca imprumuturile sa fie pe maturitati mai scurte. Nu numai ca va creste costul creditului, dar si maturitatile vor scadea. In loc sa fie pe 2-3 ani vor fi pe perioade de luni de zile", a declarat Lucian Croitoru.

In opinia acestuia, ambii factori fac ca datoria publica sa creasca rapid si sa se indrepte catre niveluri nesustenabile.

Consilierul Guvernatorului BNR spune ca revenirea recesiunii nu depinde de Romania ci de contextual european. Potrivit lui Croitoru, Romania poate reintra in recesiune daca incertitudinile privind sustenabilitatea datoriilor publice in unele tari din zona euro vor afecta perspectivele de crestere economica.

"E un cerc vicios, care are ca mecanism de transmisie sistemul financiar, fragilizat de criza financiara. Pe linia inrodarii increderii in bondurile suverane va veni recesiunea.

Noi vom fi doar o victima colaterala chiar daca ne tinem de toate reformele pe care ne-am angajat sa le facem. O recesiune puternica in UE nu are cum sa nu ne atinga. Faptul ca s-au facut aceste reforme si ca avem acorduri cu UE si FMI ne ajuta sa facem fata unui eventual soc extern", a mai adaugat Lucian Croitoru pentru Business24.

In opinia lui Claudiu Doltu, in cazul in care ipoteza revenirii recesiunii se confirma, Solutia nu este decat inceperea procesului de schimbare a structurii finantelor publice din Romania. Doltu spune ca Romania are probleme structurale, care nu se pot repara prin cresteri de taxes au printr-o scadere de cheltuieli.

Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#buget stat 2012, #economie romania, #crestere economica, #masuri austeritate, #finantare deficit bugetar , #Stiri Guvern