Cum va arata "noul Schengen" despre care vorbea Macron la Bucuresti

Luni, 11 Septembrie 2017, ora 16:16
801 citiri
Cum va arata "noul Schengen" despre care vorbea Macron la Bucuresti
Foto: captura YouTube / PPE

Cu prilejul vizitei din august a presedintelui francez Emmanuel Macron, publicul a fost informat ca Romania are "tot dreptul" sa ceara aderarea la Spatiul Schengen si ca acest lucru se va intampla, dar dupa ce zona va trece printr-un proces de reforma.

"Trebuie sa fiu cinstit, Europa Spatiului Schengen nu functioneaza bine", spunea, la Palatul Cotroceni, presedintele Macron, iar ideea este unanim acceptata la Bruxelles.

Nu toata lumea insa impartaseste viziunea presedintelui Frantei in ceea ce priveste conditionalitatea intre reforma Schengen si primirea Romaniei si Bulgariei in aceasta zona.

Curs de Guvernare a stat de vorba cu oficiali ai Comisiei Europene, care au descris problemele, viziunea de reforma si, mai ales, orizontul de timp in care Schengen ar putea fi "upgradat". Cu ajutorul acestora, ridicam si valul asupra negocierilor diplomatice si a evenimentelor politice care au influentat, in ultimii ani, capitolele Romania si Bulgaria din "dosarul Schengen".

Vestea buna: Comisia Europeana va prezenta in urmatoarele 2 luni, in etape, componentele planului de reforma gandite pentru Spatiul Schengen.

Vestea proasta: Indiferent de rapiditatea cu care va fi implementat acest plan de reforma - in interiorul granitelor Schengen dar si in statele care cer sa fie parte a acestei zone - decizia de primire a Romaniei si a Bulgariei va fi in continuare una politica. Influentata de capacitatea guvernelor de la Bucuresti si Sofia de a demonstra seriozitate si predictibilitate.

Spatiul Schengen - riscuri asumate, probleme actuale si solutii de viitor

In Europa exista 26 de state membre cu drepturi depline in Acordul Schengen, state ce alcatuiesc o zona in care au fost desfiintate frontierele interne. In interiorul acestei zone exista garantia teoretica ca sisteme nationale - politie, paza frontierei etc - functioneaza in aceeasi parametri si comunica in timp real.

Realitatile ultimilor 2-3 ani (atentatele produse in marile capitale europene, criza migratiei si deciziile pe care anumite state le-au adoptat in incercarea de a se proteja de valurile de migratie) au evidentiat insa "defecte" de sistem.

"De fapt, nu sunt erori, ci parte a arhitecturii zonei. Sunt riscuri pe care ni le-am asumat, pentru ca stiam ca avem sisteme de protectie care pot functiona doar pana la un anumit grad de presiune", declara pentru unul dintre oficialii care de 10 ani lucreaza pe dosarul Schengen deschis la Bruxelles.

"Criza migratiei si atentatele au mai pr... citeste mai departe despre "Cum va arata "noul Schengen" despre care vorbea Macron la Bucuresti" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romania Schengen Macron , #Stiri Guvern