Dacian Ciolos, ultima suta de metri

Joi, 16 Martie 2017, ora 10:17
884 citiri
Dacian Ciolos, ultima suta de metri

Fac parte dintre cei care au un mare respect pentru calitatea umana si intelectuala a fostului premier Dacian Ciolos.

Cred ca desi din multe puncte de vedere guvernarea de un an de zile a domniei sale a fost mai degraba un act ratat (pentru ca nimic din ceea ce a realizat sau macar inceput nu este, dupa cum vedem, ireversibil), dl Ciolos a setat un standard de eleganta, decenta si bun simt in guvernarea Romaniei, la care oricine doreste un anumit tip de relatie intre guvernant si guvernat se poate raporta pe viitor.

In egala masura, dincolo de acesta simpatie pe care nu o ascund, cred ca ceea ce i se intampla din punct de vedere politic dlui Ciolos nu e nici surprinzator, nici nemeritat. Da, este firesc din punct de vedere politic ca atat PNL, cat si USR sa aiba o reactie de respingere, mai mult sau mai putin explicita, mai mult sau mai putin dura, in fata incercarilor de apropiere ale fostului premier.

Sigur ca in joc sunt si multe orgolii marunte, si meschinarii ale unor lideri care tin cu dintii de jucarie, dar dincolo de asta, in poza mare, problema dlui Ciolos este ca nu transmite o imagine de lider, ba chiar mai grav, transmite ca nici macar nu-si doreste sa fie unul cu adevarat, ceea ce este incompatibil cu politica nu numai in Romania, ci oriunde in lume.

Da, si eu cred ca trebuie sa iesim din obsesia liderului providential, care le face singur pe toate, luand cumva tara pe o mesianica persoana fizica. Dar asta nu inseamna ca nu mai e nevoie de lider deloc. Este mare nevoie.

In orice structura, micro sau macro, ca e echipa pe santier sau stadion, ca e partid sau tara, e nevoie de un lider, adica o personalitate marcanta care sa conduca jocul, sa fie elementul de raportare, de coagulare.

Nici politica nu merge fara lideri. Ce tip de lider, e o alta poveste, dar el trebuie sa existe. Iar problemele pe care le au PNL si USR sunt in buna masura consecinta problemelor de lideri si lidership. Ambele partide ar fi avut nevoie de Dacian Ciolos si au verbalizat nevoia anul trecut, cand dl Ciolos ar fi fost primit in oricare dintre aceste partide cu bratele deschise si ar fi putut sa il modeleze usor dupa viziunea domniei sale.

Atunci dl Ciolos a sacrificat scopul, adica reformarea pe care o incepuse, pentru a salva metoda, adica tehnocratia. Efectul se vede in restauratia cat de curand deplina. Dar partidele refuzate atunci de dl Ciolos, care au trecut cum s-au priceput prin desertul campaniei si al victoriei strivitoare a PSD, nu au cu ...citeste mai departe despre "Dacian Ciolos, ultima suta de metri" pe Ziare.com

#Dacian Ciolos PNL, #Dacian Ciolos USR, #Dacian Ciolos partid , #Stiri Guvern