De ce suntem condusi de incapabili?

Duminica, 05 Februarie 2017, ora 09:04
5218 citiri
De ce suntem condusi de incapabili?

Acest articol urma sa aiba alt titlu. Dar nu am dorit ca cititorii sa creada ca am ceva personal de impartit cu actualii politicieni. Sau ca articolul cuprinde atacuri la persoana. Ceea ce voi face este sa discut in cheie teoretica.

Insa articolul este despre idiotii care ne guverneaza. Nu doar pe noi, aici si acum. Despre fenomenul general, al idiotilor care se asociaza intre ei si preiau guvernarea. Acestia sunt "incapabilii" din titlu.

Primul lucru care te frapeaza la guvernarea din multe tari este discrepanta dintre importanta pozitiei publice, pe de-o parte, si lipsa de calificare sau abilitati ale celor care ocupa aceste pozitii publice, pe de alta parte.

Dar lucrurile sunt mult mai grave in anumite state. Puterea este aici preluata de personaje despre care te intrebi daca sunt in toate mintile. Idioti - in sensul cel mai brutal al cuvantului. Indivizi care se lupta cu regulile gramaticale. Personaje care sfideaza logica.

Care nu au cunostinte de cultura generala. Dar cel mai important este altceva: acesti oameni au un comportament ingrijorator. Cu totul in afara normelor de bun-simt. Uneori sunt comici prin prostia lor ("Alta intrebare!"). Alteori sunt patologici.

Fenomenul este misterios. Ai spune ca - indiferent de cat de rai sunt guvernantii - ei ar trebui sa dea macar impresia unei minime competente sociale pentru a fi acceptati. Si totusi vedem ca in unele cazuri este pe dos. Tocmai capacitatea de a actiona ca un babuin scapat de la scoala ajutatoare ii face pe unii indivizi sa ajunga si sa se mentina la putere.

Iata de ce trebuie sa explicam. Iar pentru asta, trebuie sa analizam modul de comunicare in lumea interlopa. (Pentru cei care au rabdare sa citeasca un material mai profesional decat acest editorial, recomand cartea lui Diego Gambetta, Codes of the Underworld: How Criminals Communicate, Princeton 2011).

Sa pornim, asadar, de la chestiunea comunicarii. Puterea, pentru a fi recunoscuta si respectata (temuta), trebuie mai intai comunicata. Iar acest lucru se face prin semne. Iar semnalele transmise de membrii lumii interlope sunt suprinzator de similare cu acelea transmise de membrii guvernarilor corupte si dictatoriale. In fond, ambele tipuri de "elite" au scopuri comune: intimidarea, controlul teritorial si extorcarea de fonduri.

Priviti la un film cu mafioti. Si comparati apoi ce vedeti pe ecran cu comportamentul guvernantilor. Cautati mai ales detalii de acest gen. Personaje care se comporta neindemanatec, infan ...citeste mai departe despre "De ce suntem condusi de incapabili?" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#guvern Sorin Grindeanu ordonante, #ordonante cod penal , #Stiri Guvern