Dragnea: Neplata contributiilor de catre angajatori va fi infractiune. Prevederea se va regasi in ordonanta de urgenta

Vineri, 03 Noiembrie 2017, ora 11:00
1047 citiri
Dragnea: Neplata contributiilor de catre angajatori va fi infractiune. Prevederea se va regasi in ordonanta de urgenta
Foto: site PSD (Arhiva)

Toate contributiile vor fi oprite la sursa, iar neplata contributiilor, de catre angajatori, va fi infractiune, a anuntat, vineri, liderul PSD Liviu Dragnea.

Intrebat ce se intampla in cazul in care angajatorul, in numele angajatului, intarzie plata contributiilor sau nu le efectueaza, respectiv cine plateste penalitatile si cine este sanctionat, Dragnea a raspuns:

"Ati atins un subiect foarte important, care nu s-a discutat pana acum. Toate contributiile vor deveni stopaj la sursa. Daca nu vor fi platite, asta inseamna infractiune. Asta inseamna ca vom avea garantia ca toate aceste contributii vor fi platite pana la ultimul leu", a spus Dragnea, citat de Mediafax.

El a precizat se va considera infractiune pentru angajator, intrucat acesta trebuie sa faca plata.

Liderul PSD a mai spus ca prevederile privind calificarea neplatii contributiilor drept infractiune vor fi cuprinse in Ordonanta pe care urmeaza sa o adopte Guvernul sau vor fi adoptate printr-o lege in Parlament.

"Vor fi in Ordonanta sau in Parlament. Posibil sa fie in Ordonanta. Ei vor aproba azi, nu stiu exact forma finala, dar principiul este discutat si acceptat in coalitie", a explicat Dragnea.

Potrivit Profit.ro, neplata contributiilor a mai fost considerata infractiune, dar in 2015 Curtea Constitutionala a decis ca prevederea este neconstitutionala, din cauza unei definitii neclare, astfel ca angajatorii trebuie sanctionati doar cu amenda.

Curtea a constatat ca legea nu defineste notiunea de "impozite sau contributii cu retinere la sursa", astfel ca norma care incrimineazaa infractiunea de evaziune fiscala nu intruneste conditiile de claritate, previzibilitate si accesibilitate, incalcand prevederile constitutionale.

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a atras atentia, marti, ca proiectul de modificare a Codului Fiscal, care prevede transferul contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, are "deficiente mari".

"Legat de proiectul de reforma fiscala, prin modificarea Codului Fiscal, (...) exista deficiente mari si am constatat cu surprindere ca (...) Guvernul nu mai vrea sa dea nota sau actul normativ care sa oblige toti angajatorii din Romania sa creasca salariile, in urma acestui transfer de taxe", a declarat Bogdan Hossu.

Potrivit acestuia, guvernantii si-au motivat decizia: "Explicatia a fost ca se bazeaza pe angajamentul si promisiunile tuturor organizatiilor de angajatori, patronale, care sunt nerabdatoare si care vor face aceasta creste ...citeste mai departe despre "Dragnea: Neplata contributiilor de catre angajatori va fi infractiune. Prevederea se va regasi in ordonanta de urgenta" pe Ziare.com

#neplata contributii infractiune angajator angajat, #Dragnea mutare contributii angajator angajat , #Stiri Guvern