E obligata Kovesi sa se prezinte la comisia de ancheta condusa de Dragnea? Ce prevede legea si ce spun expertii

Vineri, 21 Aprilie 2017, ora 08:25
2610 citiri

Conducerea Parlamentului a decis, joi, sa infiinteze o comisie de ancheta care sa cerceteze mai multe aspecte controversate legate de alegerile prezidentiale din 2009, semnalate de Dan Andronic.

Pe lista vehiculata in presa cu numele celor care vor fi chemati sa dea explicatii apare si procurorul sef al DNA. Este Laura Codruta Kovesi obligata de lege sa se prezinte la audieri, daca va fi citata?

Comisia va fi, cel mai probabil, condusa de Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor, condamnat la inchisoare cu suspendare in dosarul Referendumul si trimis in judecata de DNA pentru instigare la abuz in serviciu.

Comisia a fost infiintata cu sustinerea presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, dupa ce Dan Andronic, urmarit penal de DNA pentru marturie mincinoasa si favorizarea infractorului, a sustinut ca in victoria obtinuta in 2009 de Traian Basescu ar fi fost direct implicati si fostii capi ai SRI George Maior si Florian Coldea, dar si procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

Citeste mai multe despre infiintarea comisiei parlamentare de ancheta pentru alegerile prezidentiale din 2009.

Conform Art. 76 din Regulamentul Camerei Deputatilor, o comisie de ancheta parlamentara "poate cita orice persoana care lucreaza in cadrul Guvernului sau in cadrul celorlalte organe ale administratiei publice", orice alta persoana chemata la audieri avand statut de invitat si putand sa refuze participarea.

In acest sens exista doua decizii edificatoare ale Curtii Constitutionale, Decizia nr. 317 din 13 aprilie 2006 si Decizia 502 din 2005, care arata ca Parlamentul "nu poate stabili drepturi si obligatii" decat pentru senatori sau deputati, precum si pentru autoritatile, demnitarii si functionarii publici, in functie de raporturile constitutionale pe care le au cu Parlamentul.

Asa s-a intamplat, de exemplu, in 2013, in cazul comisiei de ancheta Nana, cand fostul consilier prezidential Adrian Radulescu nu a venit la audieri, fara a exista repercusiuni.

In acel context, fostul procuror general Tiberiu Nitu declara: "In ceea ce priveste participarea procurorilor in fata unei comisii parlamentare, asa ceva nu se va intampla. Daca li se va cere insa, in scris, un punct de vedere tehnic, noi vom raspunde tehnic asupra eventualelor intrebari".

Augustin Zegrean: Audierea la comisia de ancheta nu e sub juramant. Parerea mea e ca procurorul sef al DNA ar trebui sa se duca

Intrebat de Ziare.com cine este obligat sa se prezinte la comisia de a ...citeste mai departe despre "E obligata Kovesi sa se prezinte la comisia de ancheta condusa de Dragnea? Ce prevede legea si ce spun expertii" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#comisie ancheta parlament alegeri 2009, #Kovesi comisie ancheta Dragnea , #Stiri Guvern