"En Marche" avem. Dar Macron cine e? Problema lui Iohannis

Sambata, 13 Mai 2017, ora 09:50
750 citiri
"En Marche" avem. Dar Macron cine e? Problema lui Iohannis

In mod destul de discret, pe piata politica isi face loc ceea ce, dupa toate aparentele, ar urma a fie "En Marche" in varianta autohtona, sub numele de Platforma Romania 100, miscare cetateneasca lansata la apa de fostul premier Dacian Ciolos.

Victoria spectaculoasa in alegeri a lui Emmanuel Macron poate fi un argument incurajator pentru viabilitatea acestui proiect.

Si nu as ingnora nici faptul ca, coincidenta sau nu, miscarea vine imediat ce practic presedintele Iohannis putea sa descopere ca PNL este un proiect pierdut, cel putin pentru domnia sa, ca s-o spunem pe a dreapta.

Soarta alegerilor interne din PNL a cam devenit clara, din momentul in care fostul PDL a trecut peste falia traditionala dintre fostele doua partide si l-a tradat in bloc pe Catalin Predoiu pentru a se alinia in spatele lui Ludovic Orban, acela care in tot mandatul lui Traian Basescu era un adversar de prima linie al PD si apoi PDL, iar in 2014 zicea despre PDL ca "este fostul FSN care s-a reformat sub diferite nume".

Daca, cel mai probabil, Ludovic Orban va castiga, pe emotie si simpatie, presedintele va avea parte de o coabitare, sa-i zicem elegant, grea.

Este vorba in primul rand despre ceea ce am putea numi, din toate informatiile, o incompatibilitate personala intre cei doi, ca sa ne exprimam elegant. O cunoaste toata lumea.

In plus, dupa ce a ridicat foarte sus stacheta exigentelor de integritate, dl Klaus Iohannis ar fi nevoit sa defileze, pana la eventuala achitare definitiva a dlui Orban, cu un inculpat pentru infractiuni asimilate celor de coruptie.

Greu dupa ce ai declarat ca "de la varful statului se promoveaza curatenia politica. Asta nu inseamna in niciun caz ca persoane care sunt acuzate, dar nu condamnate, nu sunt considerate pana una-alta nevinovate. (...) Doar ca la varful politicii actioneaza si alte criterii. Este o cutuma in randul statelor europene ca politicienii care au probleme, indiferent ca sunt sau nu vinovati, fac un pas inapoi, dupa care pot reveni in prim-planul politicii.

La noi, aceasta cutuma nu este cunoscuta si nu este bine respectata. Pentru a acoperi aceasta cutuma lacunara, am hotarat sa fac invitatiile (la ceremoniile din 1 Decebrie 2016) asa cum stiti".

Sustinerea de care, totusi, dl Orban se bucura in partid este, cel mai probabil, si o fronda fata de presedintele care nu a aparat PDL si PNL de Justitie si nu i-a adus la guvernare.

Sunt convinsa ca o miza a acestor alegeri este ruperea lui Klaus Iohannis de PNL ...citeste mai departe despre ""En Marche" avem. Dar Macron cine e? Problema lui Iohannis" pe Ziare.com

#Iohannis PNL alegeri, #Ciolos Platforma Romania 100 , #Stiri Guvern