Guvernul elimina intermediarii din publicitatea TV

Sambata, 13 Aprilie 2013, ora 12:08
1864 citiri
Guvernul elimina intermediarii din publicitatea TV

Guvernul a modificat, prin Ordonanta de Urgenta, Legea audiovizualului, stabilind reguli stricte pentru achizitionarea de spatiu publicitar televizat, care "nu poate fi facuta de un intermediar decat in numele si pe seama beneficiarului final", potrivit documentului publicat in Monitorul Oficial.

"Orice achizitionare de spatiu publicitar televizat nu poate fi facuta de un intermediar decat in numele si pe seama beneficiarului final al publicitatii televizate", iar orice oferte de pret pentru achizitionarea publicitatii televizate, prezentate de acesti intermediari, vor fi "in mod obligatoriu confirmate in prealabil in scris cu radiodifuzorul", potrivit ordonantei de urgenta.

"In scopul obtinerii acestei confirmari, intermediarii vor prezenta radiodifuzorilor mandatele scrise acordate de beneficiarii finali ai publicitatii televizate pentru care solicita ofertele de pret", se mai spune in Ordonanta.

Plata se va face direct catre radiodifuzor de catre beneficiarul final al publicitatii televizate, in baza facturii emise de radiodifuzor catre beneficiar, iar "orice rabat sau avantaj tarifar, indiferent de natura acestuia, acordat de catre radiodifuzor, trebuie sa figureze pe factura emisa beneficiarului final al publicitatii televizate".

De asemenea, Ordonanta prevede ca intermediarii nu pot primi alta plata sau contraprestatie decat "cea care le este platita de catre beneficiarul final al publicitatii televizate in vederea remunerarii serviciilor prestate si nici vreun avantaj material, indiferent de natura acestuia, din partea radiodifuzorului".

Orice act juridic incheiat cu incalcarea dispozitiilor acestui articol este nul, se mai spune in Ordonanta.

Se incurajeaza productia locala de televiziune

In OUG se mai spune ca Legea audiovizualului este modificata si completata, avand in vedere obiectivele propuse de Guvern "de stimulare a dezvoltarii economiei romanesti", in cadrul carora se inscrie si dezvoltarea pietei audiovizuale din Romania, prin incurajarea productiei locale de televiziune, a investitiilor in programe locale, asigurarea de locuri de munca si dezvoltarea de activitati economice in beneficiul pietei de servicii audiovizuale din Romania.

Un alt obiectiv mentionat in OUG este combaterea "coruptiei manifestate la nivelul achizitiei de spatiulu publicitar media, precum si necesitatea combaterii sistemelor netransparente si anticoncurentiale in acest domeniu, care afecteaza in egala masura activitatea statiilor tv si dreptul publicului la informatii corecte si de calitate".

De asemenea, in OUG se spune ca Executivul a luat in considerare "consecintele negative asupra domeniului audiovizual, derivand din lipsa unor mecanisme legislative eficiente de eliminare a coruptiei si a practicilor netransparente in acest domeniu, care s-ar perpetua si s-ar amplifica in cazul neadoptarii urgente a unor reglementari clare menite sa asigure un climat concurential corect si respectarea dreptului publicului roman la productii audiovizuale de calitate".

Guvernul mai spune ca aceste elemente vizeaza "interesul general public si constituie o situatie extraordinara si de urgenta a carei reglementare nu poate fi amanata".

OUG este semnata de premierul Victor Ponta si contrasemnata de ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica, de ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, si de ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

Ordonanta de Urgenta de modificare a Legii audiovizualului este publicata in Monitorul Oficial la mai putin de cinci luni de la momentul in care un proiect de OUG care avea acelasi prevederi in cazul intermedierii achizitiei de spatiu publicitar TV a fost aspru criticat de International Advertising Association Romania (IAA Romania) si de Uniunea Agentiilor de Publicitate din Romania.

Nemultumirile au fost cu atat mai mari cu cat purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, a anuntat initial ca proiectul de OUG a fost adoptat de Executiv.

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat public ca OUG care modifica Legea audiovizualului nu a fost publicata in Monitorul Oficial pentru ca ministerele Justitiei si Finantelor trebuie sa dea forma finala a acesteia, in urma deciziei Guvernului de a se scoate din ordonanta toate referirile la Consiliul National al Audiovizualului (CNA).

Critici acerbe

La momentul respectiv, IAA Romania a spus ca proiectul de Ordonanta de Urgenta de modificare a Legii audiovizualului "este de natura sa afecteze in mod negativ functionarea normala si competitiva a industriei de marketing, media si comunicare", cerand Guvernului consultari pe acest document.

Si Uniunea Agentiilor de Publicitate din Romania (UAPR) si-a exprimat nemultumirea fata de decizia Guvernului de a aproba ordonanta de urgenta (OUG) care modifica Legea audiovizualului nr. 504/2002. "Suntem consternati ca ordonanta de urgenta a trecut intr-o maniera netransparenta, in timpul sedintei de guvern de marti", a declarat Radu Florescu, presedinte al Uniunii Agentiilor de Publicitate din Romania.

Totodata, Rasvan Popescu, presedinte al Consiliului National al Audiovizualului (CNA) la momentul respectiv, a declarat ca Ordonanta adoptata de Guvern pentru modificarea Legii audiovizualului tine cont de unele observatii facute de CNA, existand insa si aspecte asupra carora se mai poate reflecta atunci cand Ordonanta va fi dezbatuta in Parlament.

De asemenea, unii membri ai CNA, intre care Narcisa Iorga, Valentin Jucan, dar si Ioan Onisei, Gelu Trandafir si Mircea Deaca (ultimii trei nemaifiind in prezent membri ai Consiliului, n.r.) au declarat, intr-o conferinta de presa, ca prin modificarea Legii audiovizualului Consiliul eate "tras pe linie moarta". Acestia au mai spus ca, prin adoptarea aceastei OUG, Legea transparentei publice nu a fost respectata, intrucat proiectul Ordonantei nu a fost suspus consultarii publice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#publicitate televiziuni Romania, #ordonanta guvern publicitate televiziuni , #Stiri Guvern