Guvernul extinde durata de protectie a drepturilor patrimoniale ale artistilor de la 50 la 70 ani

Miercuri, 01 Octombrie 2014, ora 15:00
1603 citiri
Guvernul extinde durata de protectie a drepturilor patrimoniale ale artistilor de la 50 la 70 ani
curieruljudiciar.ro

Durata de protectie a drepturilor patrimoniale ale artistilor interpreti sau executanti va fi extinsa de la 50 ani la 70 ani printr-un proiect de lege elaborat de Guvern si care va fi trimis Parlamentului, considerandu-se ca actualul termen ii lipseste pe acestia de venituri tocmai la finalul vietii.

Modificarea va fi operata in regim de urgenta, in baza unei directive a Comisiei Europene, care nu a fost transpusa in legislatia nationala pana la 1 noiembrie 2013, asa cum era necesar, oficialii de la Bruxelles declansand impotriva Romaniei procedura in constatarea neindeplinirii obligatiilor de stat membru, informeaza Mediafax.

"In momentul de fata, Legea privind dreptul de autor si drepturile conexe prevede ca drepturile artistilor interpreti sau executanti privind interpretarea sau executia sunt protejate pe o durata de 50 de ani. In realitate, s-a constatat ca artistii interpreti sau executanti debuteaza, in general, devreme si, adeseori, actualul termen de 50 de ani nu le protejeaza executarile sau interpretarile pe intreaga durata a vietii, lipsindu-i pe acestia de veniturile necesare tocmai in perioada de sfarsit a vietii. Tinand cont de existenta acestei situatii injuste si pagubitoare pentru o multitudine de artisti interpreti sau executanti, la nivelul Uniunii Europene s-a elaborat Directiva nr. 2011/77/UE prin care s-a extins durata de protectie a drepturilor acestora, astfel incat artistii interpreti sau executanti sa poata beneficia cel putin pe toata durata vietii de veniturile provenind din drepturile de autor asupra interpretarilor si executiilor proprii", se arata in documentul obtinut de Mediafax.

Urmare a acestei situatii, a fost elaborat actul normativ care prevede ca durata de protectie a drepturilor patrimoniale ale artistilor interpreti sau executanti va fi extinsa de la 50 ani la 70 ani, tot la 70 de ani de la moartea ultimului supravietuitor dintre textier si compozitor fiind extinsa si durata de protectie in cazul compozitiilor muzicale cu text.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#protectie drepturi patrimoniale artisti, #lege drept autor , #Stiri Guvern