Guvernul va suporta, timp de doi ani, costul salarial pentru firmele care creeaza locuri de munca - proiect

Vineri, 04 Aprilie 2014, ora 15:49
2480 citiri
Guvernul va suporta, timp de doi ani, costul salarial pentru firmele care creeaza locuri de munca - proiect

Guvernul va suporta, timp de doi ani, costurile salariale ale unei firme pentru crearea a cel putin 20 de noi locuri de munca, in limita salariului mediu brut pe economie, se arata intr-un proiect de Hotarare de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

'Perioada de derulare a schemei pentru emiterea de acorduri pentru finantare este 1 iulie 2014 - 31 decembrie 2020. Plata ajutorului de stat se efectueaza in perioada 2015-2025, in limita bugetului anual alocat schemei', se arata in documentul citat. Bugetul maxim al schemei este de 2,7 miliarde de lei, respectiv echivalentul a aproximativ 600 de milioane de euro, cu posibilitatea suplimentarii, iar numarul total estimat al firmelor care urmeaza sa beneficieze de aceasta facilitate este de 1.500.

Beneficiarul trebuie sa mentina locul de munca nou-creat pentru cel putin 5 ani

Beneficiarul ajutorului de stat are obligatia de a mentine fiecare loc de munca nou-creat pentru o perioada de cel putin cinci ani de la data la care acesta a fost ocupat prima data. De asemenea, firma este obligata sa mentina in stare de functionare investitia initiala realizata, pentru o perioada de cel putin cinci ani de la data finalizarii acesteia. In plus, din cele 20 de locuri de munca nou create, trei trebuie sa fie pentru lucratori defavorizati.

Vor fi luate in considerare locurile de munca nou-create in cazul in care intre angajati si angajator sau actionarii acestuia nu exista raporturi de munca in ultimele 12 luni dinaintea angajarii.

'Prezenta schema de ajutor de stat este inclusa in Programul 'Ajutoare de stat pentru finantarea proiectelor pentru investitii' din cadrul bugetului Ministerului Finantelor Publice', se precizeaza in documentul citat.

Prin acest proiect de act normativ, autoritatile urmaresc dezvoltarea regionala, prin realizarea de investitii care determina crearea de locuri de munca in toate sectoarele. 'Ajutorul de stat se acorda daca are un efect stimulativ si contribuie la dezvoltarea regionala si se plateste dupa efectuarea totala sau partiala a cheltuielilor eligibile aprobate prin acordurile pentru finantare', se mai arata in proiectul citat.

Acordarea ajutoarelor de stat regionale pentru investitii in cadrul prezentei scheme se face cu respectarea prevederilor privind ajutorul de stat regional din Regulamentul (CE) nr. 800/2008 al Comisiei Europene, se mai arata in proiect.

In perioada 2007-2013, Ministerul Finantelor Publice a emis 55 acorduri pentru finantare in valoare de 680 milioane de euro, pentru sustinerea de investitii, de peste 2,2 miliarde de euro, care au generat 19.000 de noi locuri de munca.

Ajutorul de stat acordat acestor companii va fi returnat prin contributii directe la bugetul general consolidat si bugetele locale pe perioada implementarii investitiilor si 5 ani de la finalizarea acestora.

#proiect guvern, #salarii guvern , #Stiri Guvern