Guy Verhofstadt ii raspunde lui Tariceanu: Romania e la rascruce. Nu urmati calea iliberala, in niciun caz in numele nostru!

Marti, 20 Noiembrie 2018, ora 18:00
926 citiri
Guy Verhofstadt ii raspunde lui Tariceanu: Romania e la rascruce. Nu urmati calea iliberala, in niciun caz in numele nostru!
Foto: Facebook / Guy Verhofstadt

Liderii grupului ALDE din Parlamentul European au raspuns rapid scrisorii trimise de Calin Popescu Tariceanu, avertizandu-l ca Romania se afla la o rascruce si are de ales intre calea iliberala si respectarea standardelor Uniunii Europene, asa cum s-a angajat inainte de aderare.

Intr-o scrisoare obtinuta pe surse de Ziare.com, Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din PE, precizeaza de la bun inceput ca rezolutia referitoare la Romania a fost adoptata si cu voturile a doua treimi dintre europarlamentarii grupului ALDE european si se arata surprins de faptul ca Tariceanu s-a plans ca rezolutia a fost adoptata "fara consultari", in baza unor informatii "distorsionate".

Citeste mai multe despre nemultumirile lui Tariceanu, care le-a scris colegilor din ALDE european: Prin rezolutia PE s-a pus in scena o actiune pe modelul procuraturii.

Guy Verhofstadt spune ca adevarul este opus, rezolutia fiind adoptata dupa o comunicare consistenta intre Parlamentul European si Guvernul Roman, precum si intre grupul ALDE din PE si partidul condus de Calin Popescu Tariceanu. In plus, el reaminteste ca s-au purtat discutii despre statul de drept din Romania cu premierul Dancila, cu europarlamentarii Norica Nicolai si Renate Weber, si chiar cu Calin Popescu Tariceanu, care s-a adresat personal grupului ALDE in data de 25 septembrie.

"In permanenta mesajul nostru a fost acelasi: Romania e la o rascruce. Sunt cateva reforme legislative in desfasurare sau incheiate care genereaza preocupare cu privire la mentinerea echilibrului puterilor si a statului de drept", subliniaza Guy Verhofstadt, reamintind ca aceleasi temeri au fost exprimate si de Comisia de la Venetia sau de expertii GRECO.

In scrisoarea-raspuns, liderul grupului ALDE european face trimitere la modificarea legilor Justitiei, care "risca sa submineze independenta sistemului judiciar", la reforma codurilor penale, care a fost respinsa in buna parte de CCR ca fiind neconstitutionala, la incercarile de "dezincriminare a unor fapte de coruptie comise de oficiali aflati in functie", la protocoalele semnate de SRI, dar si la inasprirea legii finantarii ONG-urilor, care "restrictioneaza dreptul la libera asociere".

"De la aceasta rascruce, guvernul poate alege sa mearga pe calea iliberala, folosind actuala majoritate parlamentara" sau, dimpotriva, "poate alege calea respectarii recomandarilor Comisiei de la Venetia, implementand reformele in concordanta cu acestea", se mai arata in document.

"Alegand a ...citeste mai departe despre "Guy Verhofstadt ii raspunde lui Tariceanu: Romania e la rascruce. Nu urmati calea iliberala, in niciun caz in numele nostru!" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ALDE Europa scrisoare Tariceanu rezolutie , #Stiri Guvern