Guvernul a aprobat scrisoarea de intentie pentru acordul preventiv cu FMI UPDATE

Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 11:11
2415 citiri
Guvernul a aprobat scrisoarea de intentie pentru acordul preventiv cu FMI UPDATE

Forma finala a scrisorii de intentie catre FMI a fost aprobata miercuri de catre Guvern si a fost trimisa presedintelui Traian Basescu pentru aprobare, astfel incat joi sa fie trimisa board-ului Fondului.

Seful Executivului a precizat totodata ca a solicitat Parlamentului ca marti, 17 septembrie, la ora 17.00, sa prezinte in plenul celor doua Camere ale legislativului cele mai importante prevederi ale noului acord.

Parlamentarii vor avea acces la scrisoarea de intentie

Premierul a afirmat ca in plenul celor doua Camere ale Parlamentului va prezenta saptamana viitoare "elementele principale", dar nu poate sa prezinte public documentul pana la aprobarea board-ului FMI, conform procedurilor institutiei internationale.

Declaratia premierului referitoare la faptul ca nu poate sa prezinte public documentul pana la aprobarea board-ului FMI, conform procedurilor institutiei internationale, a starnit atentia analistului economic Mircea Cosea.

"Premierul Victor Ponta a facut o declaratie care m-a mirat putin. Spunea ca totusi vor avea acces la ea parlamentarii. In general, pana la prezenta in board, scrisoarea de intentie nu este facuta public. Iar daca va fi prezentata in parlament, aceasta este facuta public, deoarece parlamentul Romaniei nu are calitatea si posibilitatea de a ermetiza anumite lucruri" a declarat Mircea Cosea pentru Business24

Mircea Cosea: Guvernul Ponta da cu o mana si ia cu alta

Introducerea unor alte impozite si taxe, in conditiile in care deja fiscalitatea este mare si in conditiile in care nu asistam la o creare de locuri de munca, intr-o masura care sa mareasca masa de impozitare, va afea efecte negative.

"Majorarile de taxe sunt masuri necesare pentru Guvern pentru ca ele urmeaza o filozofie a FMI care este o filozofie a echilibrarii, dar nu a dezvoltarii macoreconomice, a declarat analistul Mircea Cosea" pentru Business24.

El a adaugat ca introducerea unor impozite si taxe suplimentare, in momentul in care teoria pe care Guvernul se bazeaza este aceea de a-si mentine un nivel al deficitului bugetar rezonabil si nu prin dezvoltarea economiei sau prin crearea unei mase de impozitare mai mare ca urmare a locurilor de munca, ci prin crestrea impozitelor pe aceeasi masa monetara, ar trebui sa fie daca nu respinsa, cel putin criticata.

"FMI nu doreste decat sa echilibreze macoroeconomic, adica sa avem un deficit considerat rezonabil", sustine Cosea.

Golul din buget trebuie acoperit

Analistul financiar considera ca decizia Guvernului de a micsora TVA-ul la paine a creat un gol in buget si considera ca acesta trebuie acoperit cu ceva.

"Golul din buget putea sa fie acoperit cu crearea de locuri de munca si atunci se creea o mai mare baza de impozitare. Dar cum Guvernul nu a facut acest lucru, acesta se intoarce tot la masura primitiva, aceea de a marii impozitele si taxele. Da cu o mana si ia cu alta mana." a declarat Mircea Cosea.

Efectele introducerii unor noi impozite

Introducerea unor impozite si taxe va afea efecte negative in primul rand asupra puterii de cumparare, iar in al doilea rand, asupra crearii de locuri de munca, pentru ca acestea sunt masuri care lovesc in angajatori.

Analistul economic este de parere ca mai sunt si alte efecte, cele care tin de o anumita stabilitate a societatii romanesti.

"Astfel de impiozite si taxe nu duc la dezvoltarea economiei ci din contra, vor creste intr-o maniera spontana economia neagra. Chiriile se vor face pe ascuns si nu se vor declara", sustine Cosea.

Acesta este de parere ca aceia care sunt pe piata imobiliara vor avea de suferit si ca va afea un efect si asupra clasei mijlocii, care de fapt "este proprietara unor spatii imobiliare pe care le inchiriaza".

Ialomitianu: Ponta trebuie sa isi asume cresterile de taxe, convenite cu FMI

Fostul ministru al Finantelor, deputatul PDL Gheorghe Ialomitianu, il someaza pe premierul Victor Ponta sa isi asume cresterile de taxe si impozite convenite in noul acord cu FMI si sa faca public documentul.

"Angajamentele guvernului de a mari anumite impozite sau cum spune Guvernul Ponta, ca avem de a face cu o largire a bazei de impozitare, au fost luate cu ocazia finalizarii celui de-al doilea acord cu Fondul Monetar. Aceste angajamente vor genera scaderea puterii de cumparare si vor afecta mediul privat", a declarat Ialomitianul, la B1TV.

Guvernul va aproba in sedinta de miercuri scrisoarea de intentie pentru acordul preventiv cu FMI, urmand ca documentul sa fie trimis la Washington in vederea aprobarii in board-ul institutiei.

"Am pus la dispozitie textul scrisorii, nu este public, insa si domnului Blaga i-l voi da si celorlalti lideri politici, pentru ca totusi sa nu discutam pe speculatii din presa (...) parlamentarii vor avea acces la scrisoarea de intentie", a spus Ponta.

Premierul a afirmat ca in plenul celor doua Camere ale Parlamentului va prezenta saptamana viitoare "elementele principale", dar nu poate sa prezinte public documentul pana la aprobarea board-ului FMI, conform procedurilor institutiei internationale.

In ceea ce priveste eventuala reducere a CAS cu 3%, propusa de PNL, Ponta a precizat ca o decizie in aceasta privinta va putea fi luata la jumatatea lunii octombrie.

#acord fmi, #scrisoare intentie FMI Ponta, #guvern Ponta taxe impozite, #impozite Romania , #Stiri Guvern