Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Inca un pas catre Schengen: Parlamentul European ne da acces la sistemul de vize

Inca un pas catre Schengen: Parlamentul European ne da acces la sistemul de vize
Parlamentul European a votat, miercuri, in favoarea propunerii Consiliului UE de a acorda Bulgariei si Romaniei accesul partial la Sistemul de Informatii privind Vizele (VIS) din spatiul Schengen.

Cele doua state vor putea consulta si verifica datele din sistemul Schengen, fara a avea dreptul sa introduca informatii noi, sa le modifice sau sa le stearga pe cele existente, relateaza Novinite.

"Bulgaria si Romania trebuie sa adere la Schengen cat mai curand posibil. Votul de azi privind accesul la Sistemul de Informatii privind Vizele este un pas inainte in privinta intaririi controlului frontierelor externe ale UE", a declarat imediat dupa vot presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Sistemul de Informatii privind Vizele (VIS) le permite statelor din zona Schengen sa faca schimb de date privind vizele, sprijinind punerea in aplicare a politicii comune privind vizele UE.

Sistemul are o componenta informatica centrala si o infrastructura de comunicatii care leaga aceasta unitate centrala de cele nationale.

Decizia politica finala privind posibilitatea ca Romania si Bulgaria sa devina parte a spatiului Schengen si privind oprirea controalelor sistematice la frontierele cu tarile vecine ale UE trebuie luata in unanimitate de catre toti membrii Consiliului European.

Inca din iunie 2011, Parlamentul European a adoptat o rezolutie legislativa potrivit careia Bulgaria si Romania sunt pregatite sa se alature zonei Schengen, iar Consiliul EU a concluzionat ca aceste doua tari au indeplinit toate conditiile legislatiei Schengen privind frontierele aeriene, frontierele terestre, cooperarea politiei, protectia datelor, sistemul de informatii Schengen, frontierele maritime si vizele.

Citeste si
Juncker: E timpul sa aducem Romania si Bulgaria in Schengen. Ce spune de aderarea la euroJuncker vede Romania in Schengen, Austria insa nu ne vreaMinistrul german de Interne nu vede "nicio posibilitate" ca Romania si Bulgaria sa intre in SchengenNici Olanda nu ne vrea in Schengen: Juncker este un romanticComisia Europeana a cerut oficial liderilor UE sa aprobe aderarea Romaniei in SchengenTudose e convins ca, in maximum un an, si Romania si Bulgaria sunt in SchengenPresa bulgara: Nimeni in afara de Juncker nu ne vrea pe noi si pe romani in Schengen ...citeste mai departe despre "Inca un pas catre Schengen: Parlamentul European ne da acces la sistemul de vize" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 581 ori
Citeste mai multe despreRomania Schengen acces sistem vize