Ioana Petrescu: Tinta noastra este sa ajungem la o crestere economica de 5-6% pe termen mediu

Marti, 21 Octombrie 2014, ora 12:17
1178 citiri

Romania poate ajunge la o crestere economica anuala de 5 - 6%, pe termen mediu, necesara pentru a atinge nivelul de dezvoltare al tarilor vest-europene, cu conditia sa actioneze in continuare pentru mentinerea disciplinei fiscale, a declarat, marti, ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, in cadrul Summit-ului Uniunii Europene pentru Europa de Sud Est, organizat de The Economist, la care AGERPRES este partener oficial media.

"Tinta noastra este sa avem o crestere economica, pe termen mediu, de 5% - 6% in fiecare an. Avem nevoie de aceasta crestere pentru a prinde din urma restul Europei si cred ca, daca vom continua sa adoptam masuri care incurajeaza mediul de afaceri si duc la mentinerea disciplinei fiscale, vom atinge acest obiectiv", a explicat Ministrul Finantelor, citat de Agerpres.

Ea a precizat ca, in aceasta perioada, economiile din Sudul Europei pot creste, desi previziunile in ceea ce priveste evolutia economica la nivel mondial si european sunt in scadere.

"Sudul Europei poate sa creasca, in ciuda previziunilor de scadere economica din euro-zona si cred ca, in acest punct, trebuie sa acceleram motorul cresterii in regiune. Pentru Romania, estimarile de crestere pentru 2014 au fost imbunatatite (de catre Fondul Monetar International - n.r.) de la 2,2% in primavara acestui an, la 2,4% in aceasta toamna. Nu s-a intamplat din greseala sau prin noroc. A fost rezultatul unor masuri concrete adoptate pentru a obtine o crestere economica pe termen mediu si lung", a explicat Ioana Petrescu.

Ea a amintit si faptul ca, in acest an, Romania a stabilit ca tinta incadrarea intr-un deficit bugetar de 2,2%, in timp ce deficitul structural trebuie sa fie de maximum 1,7% din PIB.

"Acesta este contextul in care Romania a obtinut o consolidare fiscala importanta, a doua ca marime dupa cea din Grecia, incepand din 2009. In 2009, deficitul structural era de peste 9% din PIB, iar acum este in jur de 1,7%. Am ajuns in acest punct prin mentinerea disciplinei fiscale", a mai spus Ioana Petrescu.

Ministrul Finantelor a amintit si de masurile de stimulare a mediului de afaceri adoptate in acest an, respectiv eliminarea impozitului pe profitul reinvestit, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, schemele de ajutor de stat pentru stimularea infiintarii de noi locuri de munca, dar si eliminarea a peste 90 de taxe care ingreunau activitatea firmelor. De asemenea, Ioana Petrescu a vorbit si despre necesitatea reducerii evaziunii fiscale si despre masurile adoptate de Guvern in acest sens.

Summitul Uniunii Europene pentru Europa de Sud-Est - "Pe drumul spre stabilitate si crestere", organizat la Bucuresti de publicatia The Economist, dezbate marti perspectivele economice ale regiunii.

#Ioana Petrescu tinta Romania, #crestere economica romania , #Stiri Guvern