Iohannis a ajuns la Summitul NATO: Ce pozitie are fata de Rusia

Joi, 25 Mai 2017, ora 17:11
1149 citiri
Iohannis a ajuns la Summitul NATO: Ce pozitie are fata de Rusia
Foto: captura video Antena 3

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la sosirea la Summitul NATO de la Bruxelles, ca toate tarile trebuie sa aiba o abordare unitara in privinta Rusiei, dar si sa se "focuseze" un pic mai mult pe combaterea terorismului.

"Foarte important pentru noi este ca Marea Neagra si zona Marii Negre sa ramana in centrul atentiei. Daca vorbim despre flancul estic, este clar ca trebuie sa vorbim si despre Rusia. Si, aici, lucrurile sunt foarte clare: ne dorim sa avem o abordare unitara, nu impotriva Rusiei, nu pentru Rusia, ci o abordare unitara cand vine vorba despre Rusia.

Sunt foarte multe programe in derulare, foarte multe exercitii, ne dorim sa fie de o amploare corespunzatoare, pentru a avea aceasta prezenta asigurata. (...) Cred ca este o abordare buna sa ne focusam un pic mai mult pe combaterea terorismului si nu cred ca va trage resurse din alte programe. Lucurile sunt complementare.

(...) Este o abordare pe care toata lumea si-o doreste, iar finantarea va veni pe proiecte concrete, discutate fiecare in parte", a declarat Iohannis jurnalistilor romani.

Acesta a mai sustinut ca summitul este "putin atipic".

"Dar este important si de data aceasta sa stim ce vrem si unde vrem sa ajungem si sunt cateva prioritati sau obiective care cred ca sunt comune pentru toata lumea. Si sunt unele foarte specifice pentru noi.

Ne dorim o alianta puternica, unita, coeziva, care merge inainte. Vrem o intarire a relatiei transatlantice, relatia intre SUA si Europa trebuie sa fie o relatie foarte foarte puternica. Daca ne apropiem un pic de regiunea noastra, ne dorim un flanc estic bine consolidat, intr-un mod echilibrat", a mai spus Klaus Iohannis.

Amintim ca Summitul NATO care incepe astazi la Bruxelles este primul la care vor participa si noii presedinti ai Statelor Unite si Frantei, Donald Trump si Emmanuel Macron.

Iohannis, despre prima intalnire cu Trump: Depinde cum definim o bilaterala. Sigur o sa ne salutamMiza reuniunii NATO de azi, de la Bruxelles: Cu ce mesaj merge Iohannis si marea necunoscuta Trump

Iata mai multe informatii despre prezenta lui Trump la summit:

Reuters: Sa-l facem fericit pe Trump! Acesta este obiectivul summitului NATOPrimul summit NATO pentru Trump: lista de trucuri cu care vor incerca sa-l tina atent pe presedintele SUAForeign Policy: Discursurile de la summit-ul NATO vor avea maxim 4 minute, ca sa se poata concentra TrumpTrump se intalneste cu Tusk si Juncker, la Bruxelles, inainte de summitul NAT ...citeste mai departe despre "Iohannis a ajuns la Summitul NATO: Ce pozitie are fata de Rusia" pe Ziare.com

#Klaus Iohannis summit NATO, #Klaus Iohannis NATO Rusia, #Iohannis summit NATO Bruxelles, #Iohannis summit NATO combaterea terorismului, #Iohannis summit NATO Donald Trump , #Stiri Guvern