Iohannis a sesizat CCR in privinta Legii privind statutul functionarului public parlamentar

Joi, 08 Martie 2018, ora 18:14
821 citiri
Iohannis a sesizat CCR in privinta Legii privind statutul functionarului public parlamentar
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis a trimis, joi, Curtii Constitutionale, o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 7/2006 privind statutul functionarului public parlamentar.

La 17 februarie 2018, Parlamentul Romaniei i-a transmis legea lui Iohannis, pentru promulgare.

"Consideram ca, atat prin modul in care a fost adoptata, cat si prin continutul normativ, aceasta lege incalca prevederile art. 1 alin. (5), art. 16 alin. (1) si art. 61 alin. (2) coroborate cu cele ale art. 75 alin. (3) din Constitutie, pentru motivele expuse in cele ce urmeaza.

In calitate de Camera decizionala, Camera Deputatilor, in sedinta din data de 6 februarie 2018, a adoptat Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 7/2006 privind statutul functionarului public parlamentar intr-o forma diferita de forma respinsa de Senat, cu incalcarea principiului bicameralismului consacrat de art. 61 alin. (2) din Constitutie", se arata in sesizare.

Fata de forma dezbatuta de Senat, se introduce posibilitatea:

exercitarii cu caracter temporar a unei functii publice parlamentare de conducere vacante prin promovarea temporara a unei persoane angajate cu contract individual de munca;eliberarii din functia publica parlamentara de sef departament/director general de catre secretarul general, cu avizul Biroului permanent al Camerei Deputatilor sau Senatului;actualizarii pensiilor de serviciu stabilite in temeiul art. 731 din Legea nr. 7/2006 si calculate pana la intrarea in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 59/2017 cu majorarea salariului de baza de care beneficiaza functionarul public parlamentar aflat in activitate.

Totodata, se prevede si termenul in care decizia de pensionare trebuie comunicata Camerei Deputatilor si Senatului, dupa caz.

Iohannis precizeaza, in documentul citat, ca forma adoptata de Camera decizionala contine in plus reglementari referitoare la cariera functionarilor publici parlamentari, precum si o noua modalitate de actualizare a pensiei de serviciu de care acestia beneficiaza.

"In consecinta, Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 7/2006 privind statutul functionarului public parlamentar a fost adoptata cu incalcarea principiului bicameralismului consacrat de art. 61 alin. (2) din Constitutie si de art. 75 alin. (3) din Constitutie", sustine seful statului. ...citeste mai departe despre "Iohannis a sesizat CCR in privinta Legii privind statutul functionarului public parlamentar" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Legea functionarului public CCR , #Stiri Guvern