Iohannis a sesizat CCR pe legea care prevede ca functionarii publici trimisi in judecata nu isi mai pierd functiile

Luni, 04 Decembrie 2017, ora 13:06
1003 citiri
Iohannis a sesizat CCR pe legea care prevede ca functionarii publici trimisi in judecata nu isi mai pierd functiile
Foto: Arhiva site CCR

Presedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu legea care abroga suspendarea raportului de serviciu al functionarului public ca urmare a trimiterii in judecata, apreciind ca o astfel de masura diminueaza standardele de integritate, componente ale statului de drept, si creeaza un privilegiu nejustificat.

Legea a fost votata de Camera Deputatilor, decizionala, in data de 14 noiembrie, respingandu-se astfel obiectiile presedintelui Klaus Iohannis, continute in cererea de reexaminare asupra acestui proiect adoptat initial de Parlament in iunie 2016, informeaza Agerpres.

La dezbateri, deputatul PSD Adrian Solomon a sustinut, printre altele, ca, "pe langa prezumtia de nevinovatie, se demonstreaza, prin atatea cazuri in ultima vreme, ca multi functionari au fost tinta atator abuzuri din partea unor delatori si din partea unor procurori, fiind trimisi in judecata, judecati si achitati de catre instante".

Legea a fost retrimisa la promulgare in data de 25 noiembrie, se precizeaza in comunicatul remis presei luni de Administratia Prezidentiala, in care sunt prezentate motivele pentru care a fost sesizata CCR.

Printre acestea, sunt invocate o serie de decizii precedente ale CCR si este subliniat faptul ca "avand in vedere ca functia publica implica ansamblul atributiilor si responsabilitatilor, stabilite in temeiul legii, in scopul realizarii prerogativelor de putere publica, standardele privind integritatea si deontologia functionarului public trebuie sa fie astfel stabilite incat faptele penale savarsite de acesta in timpul ocuparii unei functii publice sa nu se rasfranga asupra institutiei publice".

"Aceste standarde privind integritatea si deontologia profesionala se mentin atat in situatia in care exista o condamnare definitiva a acestuia de catre instanta de judecata, fiind inlaturata prezumtia de nevinovatie, cat si in situatia in care functionarul public este trimis in judecata pentru infractiuni de o gravitate deosebita, in acest ultim caz nefiind inlaturata prezumtia de nevinovatie.

Cele doua situatii diferite reclama solutii juridice diferite pentru protejarea aceleiasi valori sociale. Atunci cand intervine condamnarea penala, deci o certitudine a comiterii infractiunii, este inlaturata prezumtia de nevinovatie si raportul de serviciu inceteaza de drept. Atunci cand intervine trimiterea in judecata, deci exista o suspiciune rezonabila cu privire la comiterea unor infractiuni, nu este inlaturata prezumtia de ne ...citeste mai departe despre "Iohannis a sesizat CCR pe legea care prevede ca functionarii publici trimisi in judecata nu isi mai pierd functiile" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Iohannis CCR lege functionari , #Stiri Guvern