Iohannis anunta ca CSM va ataca ordonanta Iordache la CCR

Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 10:08
5468 citiri
Iohannis anunta ca CSM va ataca ordonanta Iordache la CCR
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca seful Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena, este hotarat sa sesizeze CCR pentru conflict intre institutii, dupa ordonanta privind modificarea Codurilor Penale, adoptata pe furis de Guvernul Grindeanu, marti, la orele serii.

Seful statului a adaugat ca toti membrii CSM si-au aratat solidaritatea cu presedintele Consiliului.

"Vor discuta in continuare asupra detaliilor, eu plec multumit de aici, fiindca am putut sa constat in primul rand o solidaritate in interiorul CSM, si, din discutii, am putut sa aflu ca, practic, intreg sistemul e de partea CSM. Justitia din Romania e independenta, iar magistratii sunt indignati de felul in care Guvernul a tratat aceasta chestiune, modificand Codurile Penale noaptea, fara aviz", a spus presedintele.

Intrebat care e solutia, Klaus Iohannis a raspuns: "E important in primul rand sa vedem ca exista acest conflict si sa fie sesizata CCR, dupa care CCR cu siguranta are libertatea sa decida, dar inclusiv sa anuleze acest act normativ".

"Problema este ca in acest fel nu se poate proceda intr-un stat de drept. Romania este si vrea sa ramana un stat de drept, daca Guvernul nu intelege, se vor face pasii necesari. (...) La un moment dat, Guvernul va trebui sa dea socoteala si sa explice de ce a procedat asa", a mai spus seful statului.

Klaus Iohannis a prezidat, miercuri dimineata, sedinta CSM pentru avizarea ordonantei Florin Iordache, la care, insa, ministrul Justitiei, artizanul actelor normative care au scos in strada zeci de mii de romanie, nu a participat, desi ar fi avut posibilitatea.

Desi s-a decis ca CSM sa atace la Curtea Constitutionala ordonanta, procurorul general Augustin Lazar a sugerat ca si Avocatul Poporului Victor Ciorbea ar putea face acest lucru.

Dupa ce Iohannis a precizat ca ar putea sa-i faca o vizita, Ciorbea a spus ca institutia sa nu are competenta sa actioneze decat dupa ce actul normativ intra in vigoare, mai exact in zece zile.

Subliniem ca, totusi, o parte dintre prevederile ordonantei a intrat in vigoare si este vorba despre cea referitoare la modificarea Codului de Procedura Penala. Ce nu a intrat inca in vigoare este partea care se refera la modificarea Codului Penal.

Urmareste LIVE protestele de la Guvern: Asteptam demisia! Daca nu, pasnic ocupam Palatul Victoria si Casa Poporului

Urmareste LIVE principalele declaratii de la CSM. Ramai alaturi de noi pentru a afla cu ce solutii vin institutiile din Just ...citeste mai departe despre "Iohannis anunta ca CSM va ataca ordonanta Iordache la CCR" pe Ziare.com

#CSM ataca CCR ordonanta , #Stiri Guvern