Iohannis anunta de la Viena ca va merge la sedintele de guvern. Ce prevede Constitutia

Marti, 18 Decembrie 2018, ora 09:48
852 citiri
Iohannis anunta de la Viena ca va merge la sedintele de guvern. Ce prevede Constitutia
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, marti, de la Viena, ca va participa la sedintele de guvern.

"Am solicitat agenda. Am constatat din partea dnei premier o dorinta de colaborare. In repetate randuri m-a invitat sa colaboram. Iata ca voi colabora: voi merge la sedintele de guvern", a spus Iohannis.

Decizia presedintelui vine intr-un moment in care se discuta foarte mult despre posibilitatea ca Guvernul sa dea o ordonanata de urgenta pe amnistie si gratiere, despre care seful statului a spus, marti, ca ar fi o eroare.

"Ar fi o eroare grava o astfel de ordonanta. O eroare foarte grava pentru Romania", a subliniat Iohannis.

Intrebat daca mai ia in calcul organizarea unui referendum privind Justitia, Klaus Iohannis a spus: "Cu siguranta despre acel referendum mai vorbim."

Luni, Iohannis i-a cerut oficial Vioricai Dancila sa ii comunice inainte cu 24 de ore ordinea de zi a fiecarei sedinte de guvern, pentru a se asigura ca nu figureaza pe agenda acte normative controversate, cum ar fi aceasta OUG privind gratierea si amnistia.

In replica, seful Secretariatului General (SGG), Toni Grebla, a spus, pentru Stiri pe Surse, ca: "Intotdeauna, toate sedintele de guvern le-am tinut cu respectarea regulamentului, inclusiv a articolului 39", adaugand ca "interesul presedintelui se poate manifesta in domeniile apararii, ordinii publice si politicii externe".

Ce prevede Constitutia

Participarea presedintelui la sedintele de guvern este prevazuta in Constitutie.

Art 87:

(1) Presedintele Romaniei poate lua parte la sedintele Guvernului in care se dezbat probleme de interes national privind politica externa, apararea tarii, asigurarea ordinii publice si, la cererea primului-ministru, in alte situatii.

(2) Presedintele Romaniei prezideaza sedintele Guvernului la care participa.

Fostul presedinte al CCR Augustin Zegrean a explicat pentru Ziare.com ca Iohannis poate merge la sedintele de guvern fara sa fie chemat de Dancila.

"Presedintele poate sa participe la dezbateri si fara sa il invite premierul, dar imi e greu sa imi imaginez ca presedintele ar putea sa stea toata ziua la Palatul Victoria ca sa ii vegheze sa nu dea ordonantele. Este de neimaginat asa ceva.

Atunci cand s-a intamplat (ianuarie 2017 - n.red.), presedintele Iohannis a fost invitat de dl Grindeanu. Acum, ganditi-va ca ei pot sa tina sedinta in pod, ca in Kafka.

Dar daca doamna prim-ministru a spus ca nu semneaza ordonanta, de ce va mai bateti capul? E un om serios. ...citeste mai departe despre "Iohannis anunta de la Viena ca va merge la sedintele de guvern. Ce prevede Constitutia" pe Ziare.com

#Iohannis sedinte Guvern , #Stiri Guvern