Iohannis anunta societatea civila sa fie in alerta, in cazul in care apar noi ordonante de urgenta: Sa protestam cu toata fermitatea

Sambata, 23 Iunie 2018, ora 16:12
949 citiri
Iohannis anunta societatea civila sa fie in alerta, in cazul in care apar noi ordonante de urgenta: Sa protestam cu toata fermitatea
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis a declarat sambata, la Sibiu, ca, in opinia sa, sistemul de ordonante de urgenta trebuie sa inceteze, pentru ca "aproape toate guvernele le-au folosit, cu precadere in vacanta de vara".

El a fost intrebat - in contextul anuntului social-democratilor ca saptamana viitoare vor stabili intr-o sedinta de partid daca isi asuma sau nu printr-o ordonanta de urgenta modificarea Codului penal - daca va participa la o eventuala sedinta de Guvern pe aceasta tema.

"Eu cred ca una dintre marile probleme din Constitutia noastra este reprezentata tocmai de posibilitatea absolut necontrolata de a da ordonante de urgenta pe timpul vacantei parlamentare. Toate partidele au criticat sistemul de ordonante de urgenta, dar, odata ajunsi la putere, toti au folosit acest sistem. Este contraproductiv si pericolul consta in faptul ca Guvernul poate sa dea ordonante de urgenta fara ca cei vizati sau cei interesati sa poata interveni macar pentru un control pe constitutionalitate", a aratat el.

Seful statului a amintit ca, la o ordonanta de urgenta data de guvern, presedintele nu poate sa solicite o verificare pe constitutionalitate si nici cei vizati nu pot interveni, ca la o procedura parlamentara.

Iohannis a vorbit, in acest context, de nevoia ca societatea civila sa reactioneze.

"Personal, cred ca odata si odata trebuie sa tragem linie si sa terminam cu acest sistem de ordonante de urgenta fiindca in practica stim - aproape toate guvernele le-au folosit, cu precadere in vacanta de vara, pentru a rezolva probleme cu care poate nu ar fi avut sanse in sesiunea parlamentara. Deci, trebuie mare grija.

Societatea civila trebuie sa fie in alerta si in momentul in care apar ordonante de urgenta care nu ar trebui sa existe, cum a fost, de exemplu, Ordonanta 13, acea nefericita Ordonanta 13, sa protestam cu toata fermitatea impotriva acestei chestiuni", a mai spus Iohannis. ...citeste mai departe despre "Iohannis anunta societatea civila sa fie in alerta, in cazul in care apar noi ordonante de urgenta: Sa protestam cu toata fermitatea" pe Ziare.com

#Iohannis ordonante urgenta PSD , #Stiri Guvern