Iohannis: Discursul lui Trump la summit a fost foarte bun. Gazul lichefiat american, o alternativa la cel rusesc

Joi, 06 Iulie 2017, ora 17:26
1336 citiri
Iohannis: Discursul lui Trump la summit a fost foarte bun. Gazul lichefiat american, o alternativa la cel rusesc
Foto: Facebook / Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi ca omologul sau american, Donald Trump, a afirmat public inca o data ca SUA va respecta art.5 din tratatul NATO, potrivit caruia orice tara membra va primi sprijin in cazul in care va fi atacata.

Declaratia a fost facuta in marja reuniunii de la Varsovia, "Initiativa celor trei mari", la care invitat de onoare este presedintele SUA, Donald Trump.

"Am avut o sesiune dedicata relatiei transatlantice foarte buna si foarte constructiva (...) Discursul presedintelui Trump a fost foarte bun. A reiterat ca art. 5 este foarte important si va fi intru totul respectat de SUA. E articolul din 'contractul' NATO care garanteaza ca orice tara sprijina orice alta tara daca este nevoie", a declarat presedintele Klaus Iohannis.

Donald Trump a facut o declaratie similara si in timpul vizitei oficiale efectuate de presedintele Romaniei la Casa Alba.

Buzz Feed: Un reporter din Romania a reusit ce n-au putut toti liderii NATO (Video)

In context, presedintele a confirmat faptul ca viitorul summit va fi organizat la anul in Romania, invitatia fiind "imediat acceptata".

"Vom contura cateva obiective impreuna si cu ceilalti. Nu dorim sa dezvoltam initiative care ne separa de restul UE, dorim sa dezvoltam initiative care ajuta tarile noastre, dar care se integreaza perfect in obiectivele mari ale UE (...) Dorim sa contribuim si sa beneficiem de securitate energetica", a mai spus seful statului.

De asemenea, in cadrul reuniunii s-au discutat si subiecte economice, printre care realizarea unor "coridoare" intre nord si sud, care sa lege cere trei mari: Adriatica, Marea Neagra si Marea Baltica.

Aceste coridoare trebuie sa fie de mai multe tipuri: rutiere, cai ferate dar si in domeniul transportului de date sau al energiei, a punctat presedintele.

In context, Klaus Iohannis a fost intrebat daca solutia gazului lichefiat american nu ar intra in contradictie cu pozitia Germaniei, care sustine Nord Stream 2 si aprovizionarea cu gaz rusesc, iar presedintele roman a raspuns: "Am atins acest subiect".

"Trebuie sa fim foarte realisti si sa ne gandim in primul rand la economiile noastre. Daca vrem sa avem securitate energetica, trebuie sa avem disponibilitate, sa profitam de toate ofertele care sunt pe piata. Nu cred ca trebuie sa se teama cineva de aceasta noua oferta de gaz lichefiat. Este ...citeste mai departe despre "Iohannis: Discursul lui Trump la summit a fost foarte bun. Gazul lichefiat american, o alternativa la cel rusesc" pe Ziare.com

#Iohannis Trump articol 5 NATO, #Iohannis Trump Varsovia, #Iohannis gaz lichefiat american , #Stiri Guvern