Iohannis, dupa intalnirea cu presedintele Bulgariei: NATO e o alianta defensiva. Nu ne pregatim sa actionam impotriva Rusiei

Miercuri, 28 Iunie 2017, ora 12:51
1284 citiri
Iohannis, dupa intalnirea cu presedintele Bulgariei: NATO e o alianta defensiva. Nu ne pregatim sa actionam impotriva Rusiei
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis l-a primit, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe omologul sau bulgar, Rumen Radev, aflat pentru prima oara in Romania in vizita oficiala. Cei doi sefi de stat au subliniat la unison importanta parteneriatului din cadrul UE si NATO, precum si faptul ca exercitiile militare din regiunea Marii Negre nu au un caracter ofensiv la adresa Rusiei.

In conferinta de presa comuna sustinuta la finalul discutiilor, presedintele Klaus Iohannis a vorbit, printre altele, despre aprofundarea parteneriatului politic intre Romania si Bulgaria, marcat de interesul comun pentru continuarea dezvoltarii relatiilor economice si a proiectelor sectoriale.

"Maine dimineata vom deschide impreuna lucrarile forumului de afaceri Romania-Bulgaria", a anuntat presedintele Iohannis, precizand ca "asigurarea securitatii energetice constituie o prioritate pentru ambele tari".

Seful statului a mentionat inaugurarea anul trecut a interconectorului de gaze Giurgiu-Ruse, dar si interconectorul BRUA, la care inca se lucreaza.

In ceea ce priveste evolutia in vecinatatea estica, "discutiile s-au concentrat in mod natural pe relatia transatlantica si pe cooperarea in cadrul NATO", a mai punctat Klaus Iohannis, mentionand ca a vorbit cu omologul sau bulgar despre recenta sa vizita la Washington, ambele tari avand un interes comun "intr-o relatie transatlantica puternica si proiecte comune in cadrul NATO".

Un alt subiect abordat a fost legat de "provocarile din zona Marii Negre si rolul deosebit al Aliantei in zona", a mai spus Klaus Iohannis.

La randul sau, presedintele Rumen Radev a subliniat evolutia pozitiva a relatiilor bilaterale intre cele doua tari, dar si "perspectiva enorma in viitor", in contextul in care Bulgaria si Romania vor detine presedintia Consiliului Uniunii Europene in 2918, respectiv 2019.

Presedintele Radev a mentionat si "importanta conexiunilor energetice si de transport" dintre tarile noastre, printre care podul Giurgiu-Ruse, dar si deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei, care vor contribui la dezvoltarea mediului de afaceri.

Totodata, aceste a subliniat faptul ca unul dintre interesele comune ale celor doua tari este securitatea frontierelor, mentionand eforturile reunite pe care le fac Bulgaria si Romania in combatererea imigratiei ilegale, apararea frontierelor externe, combaterea terorismului si cresterea securitatii in zona.

De asemenea, Rumen Radev a afirmat ca ambele tari au ca prioritate o "Europa mult ma ...citeste mai departe despre "Iohannis, dupa intalnirea cu presedintele Bulgariei: NATO e o alianta defensiva. Nu ne pregatim sa actionam impotriva Rusiei" pe Ziare.com

#Iohannis Radev Rusia NATO scut , #Stiri Guvern