Iohannis: Promit ca vom proteja integritatea teritoriala si interesele economice ale Republicii Moldova

Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 13:12
1867 citiri
Iohannis: Promit ca vom proteja integritatea teritoriala si interesele economice ale Republicii Moldova
Foto: bihon.ro

Presedintele ales al Romaniei, Klaus Iohannis, a declarat vineri la Chisinau ca Romania va proteja "fara doar si poate" integritatea teritoriala a Republicii Moldova si interesele sale economice, exprimandu-si speranta ca moldovenii vor alege duminica, la alegerile parlamentare, parcursul european.

Klaus Iohannis a sustinut o conferinta de presa comuna cu presedintele PLDM, fostul premier Vlad Filat, in cadrul vizitei pe care o are la Chisinau, impreuna cu Mihai Razvan Ungureanu si Vasile Blaga, potrivit Mediafax.

"Pe 30 noiembrie, cetatenii Republicii Moldova au sansa sa aleaga un viitor european pentru tara lor, o schimbare in bine care se va resimti in viata de zi cu zi a fiecaruia. Orice solutie aleasa pe 30 noiembrie trebuie sa fie agreata de o majoritate a cetatenilor Republicii Moldova. Este de datoria tuturor liderilor politici angrenati in aceasta campanie electorala sa nu creeze ciocniri de interese intre diferitele comunitati din interiorul statului si sa se concentreze pe prezentarea unor proiecte care sa raspunda nevoilor cetatenilor Republicii Moldova. Am speranta ca cei cu drept de vot vor opta pentru un viitor pro-european, fac apel cu precadere si la cei cu cetatenie romana", a declarat Iohannis.

UE, o "sansa istorica" pentru Romania

El a mentionat ca "Romania a avut sansa istorica de a deveni parte a comunitatii europene". "Pe 30 noiembrie putem acorda o sansa europeana si un viitor mai bun Republicii Moldova in acelasi fel in care Romaniei i s-a garantat viitorul spre vest, pe 16 noiembrie", a spus presedintele ales, exprimandu-si "certitudinea ca Romania si Republica Moldova vor impartasi acelasi spatiu comun de prosperitate si democratie in interiorul Uniunii Europene".

"In calitate de presedinte ales al Romaniei va promit ca Romania va proteja fara doar si poate integritatea teritoriala si interesele economice ale Republicii Moldova", a mai afirmat Iohannis.

Presedintele ales a mentionat ca "nu exista o alta tara decat Republica Moldova care este atat de importanta pentru noi, romanii, pentru Romania, pentru relatiile externe ale Romaniei".

"Romania cu siguranta are o datorie de necontestat fata de Republica Moldova: constituirea unui spatiu comun de democratie, stabilitate si prosperitate pentru cetatenii romani si moldoveni. Iar unul dintre obiectivele principale ale politicii externe este sustinerea in cel mai clar mod cu putinta a parcursului european al Republicii Moldova", a precizat Iohannis.

El a aratat ca vizita sa la Chisinau este prima in afara Romaniei pe care o face de cand a fost ales presedinte al Romaniei.

Iohannis i-a inmanat lui Filat "un mic cadou" constand in cartea autobiografica "Pas cu pas", cu autograf.

"Va multumesc, domnule presedinte. Ca sa stiti...nu toata, dar cartea, o parte, deja am citit-o", a raspuns Filat.

"Aceste alegeri sunt cele mai importante alegeri de la proclamarea independentei incoace. Provocarile interne, dar in mod special as remarca provocarile cu caracter extern ne determina pe toti sa fim maximum de responsabili, uniti, solidari, in a oferi Republici Moldova un viitor european", a fost principalul mesaj al lui Vlad Filat, in cadrul declaratiei de presa sustinuta alaturi de Klaus Iohannis.

#Klaus Iohannis vizita Chisinau, #Klaus Iohannis integritatea teritoriala , #Stiri Guvern