Iohannis reactioneaza si dupa decizia referitoare la numirea conducerii ICCJ: O sa ma implic constitutional

Vineri, 24 Noiembrie 2017, ora 13:58
892 citiri
Iohannis reactioneaza si dupa decizia referitoare la numirea conducerii ICCJ: O sa ma implic constitutional
Foto: Administratia Prezidentiala (Arhiva)

Klaus Iohannis a reactionat dupa ce Comisia speciala care modifica Legile Justitiei, condusa de Florin Iordache, a adoptat vineri un nou amendament controversat prin care presedintele Romaniei va fi obligat sa accepte orice numire vine de la CSM pentru sefia Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Seful statului a spus ca lucrurile trebuie clarificate si ca se va implica in mod constitutional, corect, informeaza Agerpres.

"O sa fie tot felul de chestiuni votate, in tot felul de comisii. Pana la urma, lucrurile trebuie clarificate si trebuie lamurite si o sa ma implic constitutional corect in acest parcurs", a afirmat Iohannis, la Bruxelles, unde participa la Summitul Parteneriatului Estic.

Anterior, intrebat de jurnalisti cum comenteaza deciziile luate joi de Comisia Iordache, care ii limiteaza mult rolul in numirea si revocarea magistratilor, Iohannis a spus ca "este o incercare nepotrivita si nu va ramane asa".

Intrebat ce are de gand sa faca, seful statului a raspuns: "Am de gand sa fac tot ce poate sa faca presedintele intr-un parcurs legislativ prevazut in Constitutie".

Amintim ca miercuri, coalitia formata de PSD-ALDE-UDMR si reprezentanti ai UNJR din Comisia condusa de Florin Iordache a abrogat dreptul presedintelui Romaniei de a refuza numirea procurorilor si judecatorilor simpli. Asta dupa ce miercuri au fost adoptate numeroase amendamente ce vor avea un efect devastator asupra independentei magistratilor.

Vineri, Comisia Iordache a continuat sa taie parghiile presedintelui si a adoptat un nou amendament controversat prin care seful statului va fi obligat sa accepte orice numire vine de la CSM pentru sefia Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Propunerea a venit de la CSM, prin vocea lui Victor Alistar, care este reprezentant al societatii civile numit de Senat in Consiliu, insa vineri nu fusese desemnat de institutie sa o reprezinte la Comisie. Propunerea lui Alistar a fost insusita de PSD si adoptata cu 11 voturi pentru: Presedintele Romaniei nu mai are dreptul sa refuze numirile la conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Ziare.com a cerut un punct de vedere de la CSM in legatura cu cine il reprezinta in Comisia speciala si cu ce mandat.

"Dl Alistar nu are mandat sa reprezinte institutional CSM. Nu va pot spune in ce calitate participa, ca nu stiu, dar nu are mandat sa exprime institutional optiunea, opinia sau amendamente propuse de CSM", a declarat purtatorul de cuvant al CSM, judecatorul Stefan Lucaciuc, pent ...citeste mai departe despre "Iohannis reactioneaza si dupa decizia referitoare la numirea conducerii ICCJ: O sa ma implic constitutional" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Klaus Iohannis comisia Iordache, #legi justitie Klaus Iordache , #Stiri Guvern