Iohannis: Romania poate deveni un exportator de securitate energetica in regiune

Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 14:29
2202 citiri
Iohannis: Romania poate deveni un exportator de securitate energetica in regiune
Foto: machiavelli.ro

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, in cadrul inalnirii cu ambasadorii acreditati la Bucuresti, ca independenta Romaniei si a Europei este profund legata de independenta si securitatea energetica, aratand ca Romania poate deveni un exportator de securitate in regiune.

"Independenta Romaniei si a Europei este profund legata de independenta si securitatea energetica. Romania poate deveni un exportator de securitate in regiune printr-o politica a sustinerii interconectorilor energetici si prin exploatarea resurselor proprii", a declarat seful statului.

El a mentionat ca Romania saluta importanta acordata obiectivului de realizare a Uniunii Energetice.

"Consideram esentiala continuarea procesului de consolidare a solidaritatii in interiorul UE, intre Uniune si vecinii sai, precum si a acordarii de prioritate proiectelor de infrastructura din aceasta regiune. De asemenea, avem in vedere substantializarea relatiilor cu statele cu care am incheiat parteneriate strategice sau relatii privilegiate si consolidate precum Franta, Germania, Italia, Polonia, Austria, Regatul Unit, Spania si Turcia", a aratat Klaus Iohannis.

Potrivit sefului statului, Romania va continua sa actioneze si pentru completarea dialogului bilateral, prin cooperari sectoriale in special in sfera economica.

"Aceste tari se numara printre principalii investitori si parteneri comerciali ai Romaniei. De mare parte din aceste tari ne leaga, dincolo de interesele strategice, si afinitati speciale de istorie si cultura", a afirmat Iohannis, adaugand ca Romania acorda o importanta sporita relatiilor bilaterale cu Ungaria si Bulgaria, state vecine si parteneri strategici si va actiona in continuare in vederea dezvoltarii acestora in cadrul firesc al relatiilor de buna vecinatate, cu accent deosebit pe proiecte transfrontaliere circumscrise agendei europene.

#Romania securitate energetica regiune, #Romania exportator securitate energetica , #Stiri Guvern