La multi ani, Klaus Iohannis! Istoria unui presedinte

Marti, 13 Iunie 2017, ora 08:21
1008 citiri
La multi ani, Klaus Iohannis! Istoria unui presedinte
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Werner Iohannis implineste azi 58 de ani. S-a nascut la 13 iunie 1959, la Sibiu, intr-o familie de sasi transilvaneni.

Dupa scoala germana, a urmat Liceul "Samuel von Brukenthal" din Sibiu, iar in 1978 a fost admis la Facultatea de Fizica din cadrul Universitatii "Babes Bolyai" din Cluj-Napoca.

In 1983 a inceput sa predea, fiind profesor la mai multe scoli din imprejurimile Sibiului, iar apoi la Liceul "Samuel von Brukenthal", pe care il absolvise.

Dupa 15 ani de activitate ca profesor, Klaus Iohannis a fost numit in conducerea invatamantului local din Sibiu. A fost inspector scolar general adjunct (1997-1999) si apoi inspector scolar general in cadrul ISJ Sibiu (1999-2000).

Incepand cu 1990, a devenit membru al Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR), iar ulterior presedintele acestei organizatii, la conducerea careia s-a aflat timp de peste un deceniu.

A detinut patru mandate consecutive de primar al orasului Sibiu, din partea FDGR, fiind ales la scrutinurile din 2000, 2004, 2008 si 2012. A fost primar al Sibiului pana in decembrie 2014, cand a devenit presedinte al Romaniei.

In cel de-al doilea mandat de primar, Sibiul a devenit, in 2007, "Capitala Europeana a Culturii", fiind primul oras dintr-o tara nemembra a Uniunii Europene (UE) care a primit acest titlu inainte ca tara sa fie admisa oficial in UE.

"Romania intra in Uniunea Europeana cu o capitala culturala europeana (...) Ne aflam la inceputul unui program care va prezenta Europei diversitatea culturala, lingvistica si religioasa a orasului nostru si felul in care aceasta diversitate culturala a Sibiului reprezinta, la scara unui oras, aceeasi diversitate culturala care este valoarea principala a Uniunii Europene", declara, la 1 ianuarie 2007, Klaus Iohannis.

In octombrie 2009 a fost desemnat candidat pentru functia de prim-ministru, ca independent, de catre o larga coalitie parlamentara, insa propunerea nu s-a concretizat.

La 20 februarie 2013 s-a inscris in Partidul National Liberal (PNL), iar la 23 februarie 2013 a fost ales, la Congresul ordinar al PNL, prim-vicepresedinte al partidului. La 28 iunie 2014, in cadrul Congresului ordinar al PNL, a fost ales presedinte al acestui partid, primind 95% din voturile delegatilor la Congres. In cadrul aceluiasi congres a avut loc si fuziunea dintre PNL si PDL, in urma careia a rezultat alianta electorala Alianta Crestin Liberala Partidul National Liberal-Partidul Democrat Liberal (ACL PNL-PDL).

...citeste mai departe despre "La multi ani, Klaus Iohannis! Istoria unui presedinte" pe Ziare.com

#zi nastere Klaus Iohannis, #Klaus Iohannis presedinte Romania , #Stiri Guvern