Le Point: Guvernul Romaniei, constrans sa-si faca hara kiri

Duminica, 18 Iunie 2017, ora 21:02
887 citiri
Le Point: Guvernul Romaniei, constrans sa-si faca hara kiri
Foto: Facebook/Sorin Grindeanu

Criza din interiorul coalitiei de guvernare a Romaniei a fost prezentata intr-o publicatie franceza, care titreaza ca Executivul tarii noastre e constrans sa-si faca hara kiri.

Ineditul situatiei - partidul aflat la Putere vrea sa-si demita premier - a fost remarcat, duminica, de jurnalistii de la Le Point.

"Social-democratii romani se pregatesc de un hara kiri politic. Partidul va vota o motiune de cenzura pentru a scapa de propriul guvern, cu riscul de a arunca Romania intr-o criza politica. In decembrie, social-democratii au castigat alegerile generale, cu 48% din sufragii, spre surpriza tuturor. Singurul dezavantaj al acestei afaceri: presedintele PSD, Liviu Dragnea, nu poate fi nominalizat in functia de premier, asta pentru ca a fost condamnat la doi ani si jumatate de inchisoare cu suspendare", relateaza cotidianul din Hexagon.

Jurnalistii francezi continua sa prezinte epopeea si explica faptul ca, in aceste conditii, social-democratii l-au propus pe Sorin Grindeanu, practic un necunoscut pentru publicul larg (dupa ce propunerea initiala, Sevil Shhaideh, a fost refuzata de presedintele Klaus Iohannis).

Le Point il citeaza apoi pe Cristian Tudor Popescu, care l-a descris ca pe un urs panda, ce poate fi manipulat in voie.

Francezii continua amintind ca Grindeanu nu a reusit sa isi duca pana la capat misiunea atribuita de Liviu Dragnea, anume sa modifice legea in asa fel incat acesta sa scape fara pata si sa poata ajunge intr-un final la sefia Guvernului. Incercari au existat, insa s-au soldat cu ample manifestari in strada, care au blocat initiativele respective, aminteste cotidianul francez.

Nemultumit ca propriul sau guvern nu face ce i s-a cerut, Liviu Dragnea a decis sa scape de el. Asa ca le-a cerut membrilor Executivului, pe 14 iunie, sa demisioneze. Majoritatea s-a supus, insa nu si premierul Sorin Grindeanu. "Liviu Dragnea vrea sa dea la o parte un guvern perfect legitim in detrimentul intereselor tarii si propriului partid. El poarta intreaga responsabilitate pentru acest dezastru politic. El a facut presiuni pentru a aduce amendamente Codului Penal pentru propriile sale interese", a spus atunci Grindeanu.

Astfel, s-a ajuns la un blocaj, care i-a fortat pe social-democrati sa isi saboteze propriul Guvern, situatie comparata de jurnalistii francezi cu hara kiri, un ritual japonez de sinucidere.

"Sorin Grindeanu a surprins pe toata lumea. Micul urs panda, care parea usor de manipulat, si-a aratat abilitatile de contraatac ...citeste mai departe despre "Le Point: Guvernul Romaniei, constrans sa-si faca hara kiri" pe Ziare.com

#presa franceza criza politica Romania, #presa franceza Dragnea Grindeanu , #Stiri Guvern