Ministerul Energiei va raspunde de privatizarile companiilor din domeniu

Joi, 18 Decembrie 2014, ora 11:42
1006 citiri
Ministerul Energiei va raspunde de privatizarile companiilor din domeniu
Foto: infomoldova.net

Atributiile de privatizare si actionar la companiile din energie, exercitate pana in prezent de catre Departamentul pentru Energie din Ministerul Economiei, departament desfiintat in noul Cabinet, vor fi preluate de Ministerul Energiei, a decis Guvernul prin ordonanta de restructurare a Cabinetului.

Dupa desfiintarea Departamentului pentru Energie, in noul Guvern au fost infiintate doua ministere distincte, respectiv Ministerul Economiei si Ministerul Energiei. Pana in prezent, atributiile de privatizare si actionar al statului la companiile din sectorul energetic au revenit Departamentului pentru Energie.

"Ministerul Energiei exercita atributiile de institutie publica implicata in domeniul privatizarii pentru societatile nationale, companiile nationale si celelalte societati din domeniul producerii, distributiei si furnizarii energiei electrice si termice, precum si din domeniul exploatarii, prelucrarii si valorificarii resurselor minerale energetice: carbune, uraniu, petrol, titei si gaze naturale, precum si pentru filialele acestora. Ministerul Energiei exercita atributiile privind calitatea de actionar al statului si de monitorizare post-privatizare", se arata in ordonanta.

Actul normativ aprobat de Guvern confirma totodata informatiile transmise miercuri de MEDIAFAX, respectiv ca Transelectrica si Transgaz vor fi transferate din administrarea Secretariatului General al Guvernului in cea a Ministerului Economiei.

Comisia Europeana a impus separarea calitatii de actionar la operatorii economici care desfasoara activitatea de producere si furnizare a electricitatii si gazelor naturale de calitatea de actionar la operatorii economici de transport ai acestora.

#Ministerul Energiei atributii privatizare, #Ministerul Energiei actionar companii energie , #Stiri Guvern