Ministrul Educatiei sustine ca modificarile din Codul Fiscal avantajeaza IT-istii, desi le scad salariile

Duminica, 19 Noiembrie 2017, ora 16:05
1055 citiri
Ministrul Educatiei sustine ca modificarile din Codul Fiscal avantajeaza IT-istii, desi le scad salariile
Foto: Arhiva Facebook/Liviu Marian Pop

Ministrul Educatiei, Liviu Pop, a prezentat cele cinci domenii prioritare pentru Romania si a anuntat ca facultatie cu astfel de profiluri (IT, bio-economie, medicina, energie si ingineria materialelor) ar putea primi mai multe locuri bugetate la admiterea de anul viitor.

In aceeasi conferinta Pop a mai sustinut ca explozia industriei IT se datoreaza facilitatilor pe care statul roman le acorda firmelor si angajatilor din acest sector.

"Modificarile Codului Fiscal creeaza un avantaj in continuare pentru lucratorii din IT. In Romania a existat o explozie a acestei industrii. Si strategia de guvernare se duce in aceasta zona. Cand vom avea definitivata metodologia, vom discuta aplicat cum repartizam cele 62.000 de locuri pe care intentionam sa le finantam anul viitor pentru studiile de licenta. E o discutie deschisa si transparenta", a spus ministrul Liviu Pop.

Nu stim care sunt avantajele la care se refera Pop, de vreme ce chiar Guvernul din care face parte a recunoscut ca vor exista pierderi in IT de vreme ce aceasta categorie avea si pana acum 0% impozit pe venit. Premierul Mihai Tudose sustine ca situatia va fi corectata in Parlament, insa daca modificarile nu vor fi efectuate pana la finalul anului, ordonanta isi va produce efectele de la 1 ianuarie 2018.

Ministrul Comunicatiilor: Nu am fost consultati pe Codul Fiscal. Noile prevederi ar genera o pierdere de 4% in mediul IT scutit de impozit

62.000 de locuri in facultati suportate de stat

Revenind la facultatile care vor avea mai multe locuri bugetate de la anul, secretarul de stat pentru invatamantul superior din Ministerul Educatiei Gigel Paraschiv va prezenta cifra de scolarizare cu sase luni inainte de organizarea admiterii si ca institutia care se ocupa de fundamentarea acestei cifre este Consiliul National de Statistica si Prognoza in Invatamantul Superior (CNSPIS).

"CNSPIS trebuie sa fundamenteze cifra de scolarizare. Legea ne obliga sa iesim cu aceasta cifra public cu sase luni inainte de organizarea admiterii. Lucrul acesta se va intampla. Colegii din CNSPIS vor mai face o analiza si pana la jumatatea lunii decembrie cifrele vor fi comunicate. S-a avansat la licenta pentru anul viitor un numar de 62.000 de locuri", a afirmat Gigel Paraschiv.

Intrebat daca facultatile cu profil IT vor primi mai multe locuri la admiterea de anul viitor, secretarul de stat Gigel Paraschiv a precizat ca nu doar sectorul IT este o prioritate si ca "metodologia de repartizare a locurilor se va ...citeste mai departe despre "Ministrul Educatiei sustine ca modificarile din Codul Fiscal avantajeaza IT-istii, desi le scad salariile" pe Ziare.com

#Liviu Pop avantaje IT ordonanta salarii, #salarii scazute IT transfer contributii , #Stiri Guvern