Ministrul Ilie va fi audiat in Senat, unde se dezbate cererea DNA care vizeaza urmarirea sa penala

Miercuri, 13 Septembrie 2017, ora 07:19
820 citiri
Ministrul Ilie va fi audiat in Senat, unde se dezbate cererea DNA care vizeaza urmarirea sa penala
Foto: Arhiva Ziare.com

Membrii Comisiei Juridice din Senat se intrunesc, miercuri, de la ora 10:30, pentru a discuta cererea de incuviintare a inceperii urmaririi penale a ministrului pentru Relatia cu Parlamentul, senatorul Viorel Ilie (ALDE).

Comisia Juridica urmeaza sa il audieze pe ministru, in dosarul deschis de DNA privind organizarea unui concurs pentru angajarea de functionari publici.

Procurorul sef DNA a cerut Senatului, pe 25 august, incuviintarea inceperii urmaririi penale a lui Ilie, pentru instigare la infractiunea de folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

In acelasi dosar, sunt urmariti penal directoarea de cabinet a ministrului, Elena-Felicia Pop, si doi angajati ai ministerului, membri ai comisiei de concurs, Maria Alexandrescu si Mihai-Cornel Zaharia.

Cu totii sunt acuzati de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Potrivit DNA, "Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul (MPR) a organizat un concurs pentru angajarea de functionari publici pe functii contractuale de executie pe perioada nedeterminata. Cu referire la concurs, au rezultat indicii ca acesta ar fi fost aranjat, astfel incat anumiti candidati agreati de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) sa ocupe functiile, in detrimentul altora, criteriul competentei devenind total nerelevant".

Procurorii spun ca proba scrisa a fost stabilita pentru 31 iulie, iar, in context, in perioada de dinainte, ministrul Ilie a determinat-o pe Felicia Pop sa le ceara membrilor comisiei de concurs, Maria Alexandrescu si Mihai-Cornel Zaharia, subiectele si baremele de corectare pentru proba scrisa. Acestia le-au dat, "stiind ca respectivele informatii nu erau destinate publicitatii si ca urmeaza a fi dezvaluite anumitor candidati ce urmau sa sustina proba scrisa".

In aceeasi zi, directoarea de cabinet le-a dat candidatilor "agreati" subiectele si rezolvarea lor.

"Pe langa faptul ca acestia au avut acces la subiectele de concurs si la rezolvarea lor, fiind vadit favorizati fata de ceilalti candidati, a reiesit ca ei, potrivit intelegerii, au si intocmit lucrarile anterior examenului, iar in ziua examenului trebuia ca lucrarile scrise in sala de examen sa fie inlocuite cu cele ce fusesera deja redactate acasa, de catre candidatii favorizati.

M ...citeste mai departe despre "Ministrul Ilie va fi audiat in Senat, unde se dezbate cererea DNA care vizeaza urmarirea sa penala" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Viorel Ilie Senat DNA , #Stiri Guvern